Janša: Verjamem, da je lahko eventualni tretji val zadnji in da bomo do poletja epidemijo zaustavili. V ponedeljek v rdečih regijah pouk do 3. razreda in testiranje učiteljev

29.01.2021 14:29
Vlada v sredo, ko je odločala, še ni mogla oceniti, ali bodo lahko šole v ponedeljek izvedle tako novo testiranje učiteljev kot pouk prve triade v rdečih regijah. Ker pa je Združenje ravnateljev sporočilo, da so to sposobni opraviti, bo danes ta odlok vlade spremenjen. To pomeni, da bo pouk tekel v šolah v regijah, kjer epidemiološka slika to omogoča, od 1. do 3. razreda v šolskih klopeh tudi v ponedeljek, ko se morajo učitelji ponovno testirati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Janez Janša
STA

Vsi ukrepi, ki jih vlada sprejema, so vnaprej predvidljivi. Sledijo sprejetemu načrtu sproščanja oziroma zaostrovanja glede na epidemiološko sliko v državi. Tudi glede regijske situacije ni neznank, je na petkovi popoldanski tiskovni konferenci povedal predsednik vlade Janez Janša. Z malo truda da se da vnaprej ugotoviti, kakšni ukrepi bodo veljali, ni treba čakati na sejo vlade. 

"Žal velja tudi za prihodnost, da lahko da bodo šole en teden odprte in naslednji teden zaprte." To je pač stotisoče novih stikov, pravi premier. 

Vlada v sredo, ko je odločala, še ni mogla oceniti, ali bodo lahko šole v ponedeljek izvedle tako novo testiranje učiteljev kot pouk prve triade v rdečih regijah. Ker pa je Združenje ravnateljev sporočilo, da so to sposobni opraviti, bo danes ta odlok vlade spremenjen.

To pomeni, da bo pouk tekel v šolah v regijah, kjer epidemiološka slika to omogoča, od 1. do 3. razreda v šolskih klopeh tudi v ponedeljek, ko se morajo učitelji ponovno testirati. Hitro testiranje učiteljev bodo nekatere šole opravile tudi že v nedeljo.

"Če dobimo podatke, da se je število okužb v zadnjih treh dneh povečalo, če dobimo podatke, da je v Sloveniji angleška različica virusa od decembra, potem pač ukrepov ni mogoče sprostiti," je Janša povedal o trenutni situaciji s koronavirusom.

Dodal je, da se ukrepi spreminjajo tudi zato, ker jih mora vlada po odločitvi ustavnega sodišča vsak teden preverjati.

Koroška bi že bila oranžna, če ... 

Koroška bi že izpolnjevala pogoje za sproščanje ukrepov po vladnem načrtu v oranžni fazi, če bi celotna država izpolnjevala pogoje za prehod v oranžno fazo. 

​Žal pa splošna epidemiološka situacija v državi ni dobra. Zelo bi bili veseli, če bi bila povsod takšna, kot je trenutno na Koroškem, je rekel.

"Vsi se zavedamo, da epidemija povzroča škodo. Je pa škoda, ki jo je mogoče odpraviti, in škoda, ki je odpraviti ni mogoče. Če bo kdo zbolel in imel posledice vse življenje ali če bo celo umrl, tega ni mogoče popraviti." V teh parametrih se giblje vlada po Janševih besedah, ko se odloča.

"Ukrepi delujejo," je rekel. Bi pa bile številke bistveno nižje, če bi se vsi držali samo osnovnih higienskih ukrepov in bi bil vsak svoj mehurček. Brez stikov, brez druženja. "Ker pa je dovolj, da 5 odstotkov ljudi gleda nonšalantno na ukrepe, imamo situacijo, kakršna je." 

A nismo v začaranem krogu, pravi predsednik vlade. Zdaj ko cepivo imamo, verjame, da je lahko eventualni tretji val zadnji in da bomo do poletja epidemijo zaustavili. Čim prej pocepimo čim več ljudi, toliko bolj skrajšamo ta čas. 

Dobave cepiva bolj skoncentrirane od marca naprej

Februarja 100-odstotno vlada računa na dobave Pfizerjevega in cepiva Moderne, to sta za zdaj edini z dovoljenjem Eme, evropske agencije za zdravila. Gre za 110 tisoč odmerkov. 80 tisoč doz cepiva AstraZenece, kolikor naj bi jih dobili v februarju, pa je veliko manj od pričakovanega in tudi še ni zanesljivo spričo vseh zapletov s proizvajalcem, je povedal. Morda bo celo bolj realno pričakovati četrto cepivo, Johnson&Johnson, ko bo imelo dovoljenje za uporabo v Evropski uniji, je ocenil. 

Kaže pa po premierjevih besedah, da bodo dobave cepiv skoncentrirane v mesece od marca naprej.

Vlada še vedno pričakuje, da bomo v Sloveniji do poletja dosegli 70-odsotno precepljenost.  

Zdaj na ukrepe vpliva že angleška različica virusa

"Žal z zamudo imamo potrjeno, da je že od decembra pri nas dejstvo tudi angleška različica koronavirusa, zato v naslednjih tednih bistvenega sproščanja ukrepov ne moremo pričakovati," tako premier.

Lahko pa vsi skupaj prispevamo, da bodo krivulje šle navzdol in bodo bolnišnične zmogljivosti zdržale, je pozval.

V Evropi spremljamo drastičen ples virusa, je povedal. Trenutno je najbolj na udaru Portugalska, ki ima  resno krizo. Tudi v drugih državah se angleška različica po Janševih besedah hitro širi, države zaostrujejo ukrepe na mejah ...

Delovno mesto je v jesenskem valu epidemije rizično za širjenje okužb. Večina podjetij se je dobro organizirala, ne pa vsa, je ocenil predsednik vlade. Inšpekcijski nadzor bo v naslednjih tednih zato povečan in bodo tudi sankcije. 

Premier poziva župane in civilno zaščito, da se nadzoruje upoštevanje ukrepov zaradi epidemije. Režim sproščanja ali zaostrovanja bo naslednje tedne odvisen tudi od odziva lokalnih skupnosti, je dal vedeti.

Da se vsi ukrepi pričakajo negativno, tudi v medijih, to ne prispeva k umirjanju epidemije po Janševih besedah. Prihodnji tedni bodo zelo zahtevni, praktično lahko, ocenjuje premier, zaradi angleške različice virusa govorimo o tretjem valu epidemije. Bolj ko bomo vsi skupaj sodelovali, bolj bomo lahko ukrepe skrajšali.

 

   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta