Janša za ORF o višegrajski skupini, RTVS, monopolih: Kdor želi ocenjevati razmere v Sloveniji, naj se nauči slovenščine

STA, DR
14.09.2020 10:12

Premier Janez Janša je v pogovoru za avstrijsko televizijo ORF dejal, da se Slovenija ne namerava zavezati fiksnim povezavam, kot je npr. višegrajska skupina (Poljska, Madžarska, Češka, Slovaška). Izpostavil je tudi pomen sodelovanja med sosednimi državami, kritikom iz tujine pa predlagal, naj se naučijo slovensko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Ne občutimo potrebe, da bi dejali, da bomo znotraj EU vedno podpirali katero od držav ali skupino držav. Vedno izhajamo iz tega, kar je dobro za naše državljane, ki so nas izvolili," je dejal v pogovoru, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA.
Ta dodaja, da se je Janša, ki mu kritiki pripisujejo bližino s spornim madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, na vrhu EU usklajeval s predstavniki višegrajske skupine in izražal dvom v pogojevanje črpanja sredstev EU s spoštovanjem vladavine prava. Janša tako kot Orban zavzema trdo stališče do migracijskega vprašanja, vendar za razliko od madžarske vlade slovenska vlada sodeluje pri ad hoc pobudi več evropskih držav za sprejem otrok iz migrantskega centra na grškem otoku Lezbos Moria, čeprav v skromnem obsegu za štiri otroke, navaja APA.
Minuli torek je Janša v Ljubljani gostil avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, s katerim sta bila enotna v številnih političnih vprašanjih. Tudi kar zadeva sodelovanje z drugimi državami znotraj EU, se zdi, da imata Kurz in Janša, ki sta se po srečanju skupaj odpravila plezat v gore, podobno filozofijo, še navaja APA.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta