Javne univerze opozarjajo na spornost razpisanih koncesij za zasebne visokošolske zavode. Kaj očitajo vladi?

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
21.12.2021 11:51

In v pismu očitajo vladi in poslancem, da z različnimi potezami "nedopustno ogrožajo prihodnost slovenskega visokošolskega prostora". Za 14 razpisanih koncesij 16 vlog.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fotografija je simbolična.

Igor Napast

Razpis za podelitev koncesij zasebnim samostojnim visokošolskim zavodom, predlog sprememb zakona o visokem šolstvu, ki bi omogočil ustanovitev vojaškega visokošolskega zavoda, o katerega organizaciji in delovanju bi odločal vsakokratni minister za obrambo, namera o ustanovitvi javne univerze v Novem mestu in že sprejeto financiranje iz javnih sredstev visoke šole Grm Novo mesto po mnenju rektorske konference, v kateri so rektorji Univerz v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici, predstavljajo prestrukturiranje slovenskega visokošolskega prostora. Odsotnost širše javne razprave, v kateri bi se lahko dogovorili o najustreznejših rešitvah, pa da je nedopustna.

Fotografija je simbolična. 

Robert Balen

Vladi še očitajo, da jim je že marca s sklepom obljubila povečano financiranje, a do tega ni prišlo. "Ugotavljamo, da se iz omenjenega sklepa vlade izvajajo le nekatere spremembe in še te - podeljevanje koncesij - v nasprotju z odlokom."

Pismo pa zaključujejo s poudarkom po celoviti obravnavi visokošolskega prostora, pri čemer imajo javne univerze ključno vlogo, saj izobrazijo daleč največ diplomantk in diplomantov in z izvajanjem javne službe zagotavljajo tudi splošno dostopnost kakovostnega in mednarodno primerljivega študija. Zato so prepričani, da sta kakovost in razvoj visokega šolstva pri nas brez temeljite analize in široke javne razprave, v kateri bodo univerze prepoznane kot ključni deležniki v načrtovanju visokošolske politike, ogrožena. 

Spomnimo. Vlada je razpisala koncesije za visokošolskega programe, iz katerih je mogoče sklepati, da so namenjeni za tiste zasebne visokošolske zavode, ki jih vodijo ljudje blizu SDS ali bodo razdeljene po regijskem ključu, kar pred volitvami ni zanemarljivo. Komisija, ki jo vodi državni sekretar za visoko šolstvo Mitja Slavinec, je prispele prijave na razpis že odprla. Z ministrstva za izobraževanje so odgovorili, da so na štirinajst razpisanih koncesij prejeli 16 vlog. Kdo je bil izbran, še ni znano, saj se vloge pregledujejo in ocenjujejo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta