Javno naročilo: Ministrstvo za obrambo kupuje opremo za nadzor množic in nemirov. Tonin: Oprema je za misijo na Kosovu

M.R.
24.04.2020 20:14

Obrambno ministrstvo je objavilo naročilo za nakup zaščitne opreme za nadzor množic. Minister Matej Tonin se je odzval, da gre za potrebe slovenskih vojakov, ki so na misiji Kfor na Kosovu, in obnovo njihove opreme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska vojska na Kosovu med pripravo na morebitne nerede.
Aleš Kocjan

Na spletnem portalu enaročanje, s katerim upravlja ministrstvo za javno upravo, je bilo danes objavljeno naročilo ministrstva za obrambo za nabavo večje količine "zaščitne opreme za nadzor množic in nemirov". Gre za opremo, ki jo sicer bolj pogosto uporablja policija. 
Ministrstvo, ki ga vodi Matej Tonin, želi kupiti 600 kompletov čelad z vizirjem, zaščitne maske s torbico, ščitniki za zaščito telesa in rokavice. Poleg tega pa nabavlja enako število gumijevk z držalom, gasilnih aparatov s torbico in ščitov za vzdrževanje javnega reda in miru. 

Nakup je bil načrtovan že lani

Obrambni minister v prejšnji vladi Karl Erjavec je za Večer dejal, da v času njegovega ministrovanja takšnega javnega naročila niso pripravljali. Pozneje so na ministrstvu za obrambo v kratkem sporočilu za javnost Erjavčevo izjavo zanikali. Zapisali so, da je bila nabava načrtovana že lansko leto. Oprema pa naj bi bila namenjena predvsdem pripadnikom Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodni operaciji Kfor na Kosovu. "Dosedanjo opremo smo kupili pred več leti in je že zelo iztrošena," so dodali. 

Zmagala bo najcenejša ponudba

Merilo za izbiro ponudbe bo najnižja cena, piše v naročilu. Rok za prijavo na naročilo se izteče 27. maja ob 12. uri, javno odpiranje ponudb pa bo dan pozneje ob 11. uri na ministrstvu za obrambo. Rok za dobavo naročila pa se izteče 31. oktobra. 
V tehničnih specifikacijah med drugim piše, da mora biti čelada izdelana iz brizganega polikarbonata, ki je odporen proti udarcem, hkrati pa mora biti taka, da ne ovira uporabe zaščitne maske, ki je v uporabi v Slovenski vojski. 
V zadnjih tednih je v državnem zboru potekala razprava o aktivaciji 37.a člena, ki bi Slovenski vojski podelil nekatera pooblastila za varovanje slovenske južne meje. 
Na Twitterju se je odzvala stranka SD.
{twitter}https://twitter.com/strankaSD/status/1253755280225173504{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta