(JAVNO PISMO) Sindikat Glosa piše Šarcu: Denar je vse! Še zdaleč ne.

Sindikat Glosa
01.10.2019 13:31

Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa je včeraj pisal premierju Marjanu Šarcu, danes je pismo poslal tudi medijem. Spodaj pismo objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Marjan Šarec
EPA

Zaskrbljeni kulturniki so že včeraj pisali predsedniku vlade (Asociacija – Bo vlada prelomila lastne obljube?), v Glosi javno pismo razgrinjamo šele danes.
Nevladnim organizacijam se nismo pridružili zaradi neutemeljenosti poziva, marveč zaradi njegove običajnosti – ob vsakokratnih premalo ambicioznih kulturni(ški)h proračunih namreč tarnamo in opozarjamo ter ponavljamo že ponovljeno. Večina na izvršilno-zakonodajni ravni pa ostaja gluha ali vsaj naglušna.
DENAR JE VSE! ŠE ZDALEČ NE.
In znova zatarnajmo in opozorimo, da nas slišijo in uslišijo: seveda terjamo polne finance za (javne) kulturne programe, dosledno vzdrževanje (javnih) kulturnih zavodov, celovito skrb za (javno) dobro in kakovostno.
In seveda so naši člani v javnih in zasebnih dejavnostih siti izdajalskih obljub o zategovanju pasov, da bo jutri boljše, ker je lukenj že zdavnaj zmanjkalo in je sedem desetletij star napev že kar nagnusen.
A dolžni smo tudi pljuniti po kulturi priskutnega izkoriščanja človeških, naravnih in denarnih virov! Dolžni smo jih obravnavati dostojno, razumno, trajnostno!
Takoj odpravimo diskriminacijo samozaposlenih v kulturi! Zradirajmo njihov neustavni položaj drugorazrednih državljanov brez delavskih pravic!
Preziramo zgolj kozmetične korekture slik slovenske demokracije, ki odsevajo v privilegijih privilegiranih in v pozabi od Bogá pozabljenih.
Edino Glosa samozaposlenim v kulturi brezpogojno priznava delavske pravice in to brezpogojno zahteva ter jih tudi včlanjuje. Ob samozaposlenih vztrajamo pri načelih:

  • vsakomur zagotoviti človečanske in delavske pravice,
  • preprečiti sleherno segregacijo, neenakopravno obravnavo in nelojalno konkurenco,
  • zagotoviti primerljivi socialni in gmotni položaj s primerljivimi uslužbenci po pogodbah o zaposlitvi v javnem sektorju, z upoštevanjem stroškov samozaposlitve,
  • v primeru zaposlitve, predvsem v javnem sektorju, zagotoviti priznanje delovne dobe, delovnih izkušenj, dosežkov, nagrad in priznanj ter neformalno pridobljenih znanj,
  • zagotoviti ustrezno nadomestilo prihodka v primeru nezmožnosti za delo zaradi bolezni in poškodbe od prvega dneva naprej,
  • zagotoviti ustrezno nadomestilo prihodka v obdobjih brezposelnosti, brez izgube statusa,
  • zagotoviti počitek med delom na dnevni, tedenski, mesečni in letni ravni zaradi regeneracije delovne sposobnosti,
  • zagotoviti ustrezno davčno, prispevno in socialno obravnavo osebnega dohodka, vključno s tarifnikom o minimalnih – beri: spodobnih! – cenah dela,
  • zagotoviti pravico urejanja socialnih in delovnopravnih vprašanj s socialnim dialogom, ker jim pravica do kolektivnega pogajanja pripada po naravnem in družbenem pravu, a jim jo oblast vztrajno odreka,
  • zagotoviti učinkovito varstvo v primeru kršitev in obstoja elementov delovnega razmerja.

Čas je za vrnitev h koreninam, h klasiku Ulpijanu: HONESTE VIVERE ALTERVM NON LÆDERE SVVM CVIQVE TRIBVERE ۔ IVRIS PRÆCEPTA SVNT ۔ Pošteno živeti, drugega ne žaliti, vsakomur svoje dati – to so temeljna načela pravičnosti!
Predsednik Glose SKG mag. Andrej Sraka, Glosa Suki Denis Miklavčič, predsednik Glose Mitja Šuštar

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta