Jože Dežman: So leta 1990 vedeli, da pod Krenom v Kočevskem rogu ne ležijo Slovenci?

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
10.06.2019 12:16

Tudi iz včerajšnjega iznosa dveh kubičnih metrov različnih predmetov iz brezna pod Krenom v Kočevskem rogu se natančno vidi, da so bili tukaj umorjeni Srbi, Črnogorci, Hrvati, za Večer pravi dr. Jože Dežman, predsednik komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Debliške livade, 9. junij 2019. To so zapustili ubiti.  
Dr. Andrej Mihevc

"Tudi iz včerajšnjega iznosa dveh kubičnih metrov različnih predmetov iz brezna pri Debliških livadah ob cesti pri breznu pod Krenom v Kočevskem rogu se natančno vidi, da so bili tukaj umorjeni Srbi, Črnogorci, Hrvati. In da je Macesnova gorica, ne Kren, v Kočevskem rogu veliko morišče Slovencev spomladi 1945," za Večer pravi dr. Jože Dežman, predsednik komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč. "Nemogoče je," tako Dežman, "da tega ne bi bili vedeli - Milan Kučan, Spomenka Hribar ..." Namreč ko so leta 1990 pod Krenom organizirali spravno slovesnost, se na najvišjem državnem in cerkvenem nivoju takrat poklonili (slovenskim) mrtvim v povojnih pobojih. Veliko morišče/grobišče slovenskih vojnih ujetnikov je v Kočevskem rogu slejkoprej drugje: Macesnova gorica. Uspešno je zdaj zaključen razpis za odstranitev naminiranega skalovja (kar v 800 tisoč kubičnih metrov gre to!) nad posmrtnimi ostanki v Macesnovi gorici umorjenih, mrtve, predvideva se, da vsaj 1500, bi izkopali prihodnje leto.

8. julij 1990, pod Krenom v Kočevskem rogu. Milan Kučan in takratni ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Šuštar. 
Igor Napast
Kočevski rog. 
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta