Jurša, Sluga, Gantar, Zorčič, Tonin ... Kritike na Janševe tvite tudi s strani koalicijskih partnerjev

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
09.11.2020 14:32
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kritike na tvite premierja in predsednika vladajoče SDS Janeza Janše ne pojenjajo niti s strani koalicijskih partnerjev, ki nameravajo očitno to temo odpreti še znotraj koalicije. Vodja poslancev SMC Janja Sluga nam je v pisnem odgovoru sporočila, da so Janševe twitter akcije nedostojne in nepotrebne, državi pa da ne prinašajo nobene koristi. "Predčasno razglašanje zmagovalca je nekaj, kar se ne počne. V demokratičnem procesu namreč vsak glas šteje in vsak je pomemben. Navijaštvo pa se za funkcijo predsednika vlade ali katerekoli visoke javne funkcije ne spodobi. V SMC bomo o tem zagotovo spregovorili, tako znotraj poslanke skupine kot tudi znotraj koalicije," nam je sporočila Sluga. Nad Janševo potezo so začudeni tudi v DeSUS, vodja poslancev Franc Jurša nam je dejal, da se zmagovalcu čestita takrat, ko zmaga. "To je zdrs predsednika vlade," je Jurša ocenil in dodal, da bodo v prvi vrsti to temo morali načeti predsedniki koalicijskih strank, kar bi bilo po njegovi oceni tudi prav. "Če se naredi neka napaka, imajo vsi pravico, da na to opozorijo. Fajn pa bi bilo, da tisti, ki dela napake, to zadevo tudi obžaluje," je še dodal vodja poslanske skupine DeSUS. "Način tvitanja predsednika vlade mi je tuj in ga težko razumem. Čestitka ob zmagi kateremukoli kandidatu je stvar politične kulture. Tviti politikov na najvišjih funkcijah, četudi gre za osebno mnenje, se v mednarodni politiki berejo kot mnenje države, zato je treba biti še toliko bolj previden," pa je sporočil še začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar.

Mike Pompeo in Janez Janša na Bledu
Andrej Petelinšek

Spomnimo, predsednik vlade se s tvitanjem o ameriški predsedniški bitki ni ustavil pri preuranjeni čestitki Donaldu Trumpu. V soboto, ko je že bilo jasno, da je Joe Biden novoizvoljeni predsednik ZDA in so se vsule čestitke z vsega sveta, tudi s strani predsednikov večine slovenskih parlamentarnih strank, je premier sporočil: "Zanimivo. V vseh državah ZDA s tesnim izidom so vložene pritožbe. Sodišča niti odločati še niso začela. Kljub temu osrednji mediji (in ne kak uraden organ) razglasijo zmagovalca. Čestitke z vseh strani. Vladavina prava pa to." V nedeljo je tvitnil še, da so ZDA naš strateški partner, vse vlade, ki jih je vodil, pa da so z njimi gradile tesne, prijateljske odnose: "Ne glede na to, iz katere stranke je bil predsednik ZDA. Tako bo tudi v prihodnje. Histerija vas, ki ste doslej namesto v Washington hodili v Moskvo, je povsem odveč." 

Kritično se je na premierjeve zapise odzval šef parlamenta in podpredsednik SMC Igor Zorčič. "Zagotovo taka komunikacija na Twitterju, kot smo ji bili priča - torej navijaštvo za eno stran, poniževanje druge strani, blokiranje svetovalcev - ni spodobna, je nediplomatska in ne prispeva h krepitvi odnosov z ZDA ali s katero koli drugo državo," je povedal za javno RTV in dodal, da bo treba glede tega vprašanja "kako reči znotraj koalicije". Podobno še predsednik NSi Matej Tonin, ki je povedal, da Sloveniji tovrstni tviti ne koristijo, ali nam bodo škodovali, pa bo pokazal čas. Razume, da je premier morda razočaran nad izidom, a je v demokraciji treba izide sprejeti take kot so, zmagovalcu čestitati in iti dalje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta