Jutri tudi uradno: Nova KBM prevzema Abanko

M.St
04.02.2020 17:04

Banki vabita na skupno novinarsko konferenco, ki bo ob sklenitvi posla točno opoldne v Ljubljani. Da je ECB izdala soglasje za prevzem, smo v Večeru objavili v ponedeljek

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

John Denhof, predsednik uprave Nove KBM, in Jože Lenič, predsednik uprave Abanke, bosta jutri opoldne v Ljubljani obelodanila, da je največji bančni posel v zadnjem obodbju v Sloveniji končan. Nova KBM bo postala 100-odstotna lastnica doslej državne Abanke, s plačilom kupnine bo prišlo do prenosa delnica. V Večeru smo v ponedeljek razkrili, da je padla še zadnja ovira: Evropska centralna banka je kot osrednji regulator bančnega trga v evroobmočju za prevzem izdala soglasje. Nova KBM je v lasti ameriškega sklada Apollo in Evropske banke za obnovo in razvoj. Že pred tem je s poslom soglašala slovenska Agencija za varstvo konkurence. 
Slovenski državni holding je v imenu države pogodbo o prodaji stoodstotnega deleža v Abanki z Novo KBM podpisal 20. junija. Nova KBM bo za Abanko odštela 444 milijonov evrov, zaključek transakcije naj bi se odvil že ta teden. S privatizacijo Abanke bodo zanjo prenehale omejitve pri poslovanju, ki jih je Evropska komisija ob soglasju, da je banka lahko leta 2013 prejela državno pomoč, postavila zato, da pred tekmeci na trgu ne bi imela določene prednosti. Bilančna vsota Nove KBM in Abanke se bo povzpela na približno 8,7 milijarde evrov, s čimer se bo približala NLB z 8,8-milijardno bilančno vsoto. Nova KBM in Abanka imata skupaj okoli 2300 zaposlenih ter okoli sto poslovalnic in 330 poštnih okenc Pošte Slovenije, kjer se opravljajo tudi bančne storitve. Gre za enega največjih premikov na slovenskem bančnem trgu v zadnjem obdobju. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta