Kacin: S torkom se ukinja letalski promet. Zdaj je zadnji trenutek, da se začnemo obnašati odgovorno

STA, M.D.
15.03.2020 21:20

Omejitev za letalski promet bodo sicer uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet, da se lahko nekatera letala še vrnejo domov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je ob robu današnjega sestanka z direktorji bolnišnic napovedal, da se bo s torkom ustavil tudi letalski promet. Zatrdil je, da bodo storili vse za zajezitev virusa, ki se hitro širi. Opozarja, da je zadnji trenutek, da se začnemo odgovorno obnašati.
Omejitev za letalski promet bodo sicer uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet, da se lahko nekatera letala še vrnejo domov. Po besedah Kacina si prizadevajo oz. iščejo možnosti, da bi reševali posamezne državljane, če bi bilo treba, da jih gredo kam iskati.
To vnaprej najavljajo zato, da bi vsem tistim, ki razmišljajo o tem, da bi izkoristili že plačane vozovnice, dopovedali, naj tega ne počno, ker se ne bodo mogli vrniti v Slovenijo, je pojasnil. Ob tem je opozoril, da bodo vse države okoli Slovenije zaprle zračni prostor v nekaj dneh.
Že v ponedeljek pa bo ohromljeno javno življenje v Sloveniji, med drugim se zaustavlja potniški promet. Za nujne vožnje bodo ostali taksiji. "Čim bolj se moramo zavezati, da se bomo sami osamili in omogočili, da se tako virus in bolezen zajezi," je poudaril Kacin.

Tonin: Želimo krepiti zaloge zaščitne opreme za primer velikega povečanja potreb

Obrambni minister Matej Tonin je po sestanku kriznega štaba za obvladovanje koronavirusa z direktorji bolnišnic poudaril, da želijo krepiti zaloge zaščitne opreme, da bi je v primeru velikega povečanja števila bolnikov s koronavirusom imeli dovolj. Danes so tudi založili regijske centre civilne zaščite, ki bodo opremo distribuirali občinam.
Po ministrovih navedbah so končno poenotili točko, kamor prihajajo vse zahteve, kaj oziroma kakšno zaščitno opremo določene organizacije potrebujejo. Iz enega centra vodijo vso nabavo in potencialno iskanje dobaviteljev, tako da stvari potekajo čim bolj koordinirano.
Če se bo število bolnikov s koronavirusom drastično povečevalo, se bo povečevala tudi poraba zaščitne opreme, je opomnil minister in dodal, da želijo predvsem krepiti zaloge, da bi v primeru velikega povečanja potreb imeli zaščitne opreme dovolj. "Za zdaj te stvari še lahko zagotavljamo po standardih, ampak se želimo pripraviti tudi na čas, ko bo precej hujše, kot je danes," je pojasnil.
Današnji sestanek z direktorji bolnišnic je bil po ministrovih besedah predvsem usklajevalen glede logistike. Torej o tem, na kakšen način oni podajo določene zahteve glede zaščitne opreme in kako jih dobijo. Razpravljali pa so tudi o tem, kako bodo posamezne bolnišnice delovale po strokovni zdravstveni plati, kako bodo določene programe prilagajali, je še povedal.
Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki je član kriznega štaba za obvladovanje koronavirusa, je povedal, da opravljajo svoje poslanstvo kot civilna zaščita, oskrbujejo z vsem, kar je potrebno in s tistim, kar imajo na razpolago.
Tudi danes so po njegovih navedbah ponudili bolnišnicam, če to nujno potrebujejo za prihodnji teden, tisto zaščitno opremo, ki jo še imajo v skladišču civilne zaščite.
Pojasnil je še, da je civilna zaščita nekaj opreme distribuirala tudi po svojih regijah. "Nekaterim željam bomo lahko ugodili ali pa delno ugodili, dokler ne bomo dobili novih pošiljk, ki se nakazujejo," je pojasnil.
Po ministrovih besedah pa je pomembno, da je bilo nekaj nalog v teh dneh naloženih posameznim občinam, k slednjim pa so prav danes iz skladišč šli tudi dodatni kompleti zaščitne opreme.
"Seveda pa je treba biti pri teh stvareh racionalen, ker so naše kapacitete omejene. Nobena občina si ne sme delati zalog na dolgi rok, ampak samo tisto, kar v nekem trenutku najbolj nujno potrebuje," je še poudaril minister.
Vlada je sprejela že številne ukrepe za zajezitev širitve koronavirusa. V ponedeljek bo ohromljeno javno življenje v Sloveniji, med drugim se zaustavlja potniški promet, s torkom tudi letalski promet. V ponedeljek bodo zaprti vrtci in šole.
Od polnoči bo veljala tudi prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Med drugim velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Odprte pa ostajajo prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, banka, pošta in trafike. Bodo pa omejili število ljudi, ki so lahko naenkrat v prostoru.
S koronavirusom je po zadnjih podatkih okuženih 219 oseb.

V oskrbo bolnikov s koronavirusom tudi vsi specializanti

Vlada je sprejela odlok, s katerim prekinja vse specializacije zdravnikov. Zdravnike sekundarije in specializante, torej zdravnike brez licence, bo namreč vključila v izvajanje ukrepov za preprečevanje, obvladovanje in odstranjevanje posledic epidemije novega koronavirusa.
Vsem zdravnikom specializantom in sekundarijem do nadaljnjega prekinjajo vse obveznosti iz specializacije, kot so kroženje, opravljanje specialističnih izpitov in podobno.
Za čas trajanja ukrepov pa so prekinili tudi vse postopke razpisovanja novih specializacij.
Zdravnike specializante in sekundarije bodo razporedili glede na potrebe. Specializante lahko pozovejo na delo njihovi delodajalci ali zdravstveni zavodi, pri katerih so na kroženju. Če jih ne potrebujejo, pa jih lahko delodajalec razporedi na delovno mesto, kjer so potrebni.
Za čas trajanja ukrepov iz tega odloka se podaljšata obvezni in izbirni del sekundariata.
Zdravniki brez licence opravljajo delo pod nadzorom in odgovornostjo neposrednega mentorja, ki jim ga določi delodajalec, še piše v odloku, ki velja do preklica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta