Kadri nove koalicije: SMC in NSi še zapirata dileme

Uroš Esih Uroš Esih
28.02.2020 18:58

Kadrovska križanka še precej odprta. Pospešek njenemu zapiranju je dal Dejan Židan z napovedanim odstopom z mesta predsednika državnega zbora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bi Cerar sprejel funkcijo predsednika državnega zbora, bi povozil svoja kritična stališča do Janše.
Tit Košir

Včerajšnja napoved predsednika SD Dejana Židana, da bo z mesta predsednika državnega zbora odstopil takoj po za torek predvideni izvolitvi novega predsednika vlade Janeza Janše, ni bila izbrana naključno. Židan odstopa, ker je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika. S tem je simbolno najavil odhod SD v opozicijo in hkrati v nelagoden položaj spravil novo koalicijo, ki se ji še ni uspelo dogovoriti, kdo bi ga nasledil.

Cerarjeve dileme in skušnjave

Vodstvo stranke okoli Zdravka Počivalška kljub kratkim stikom na relaciji s častnim predsednikom SMC Mirom Cerarjem še vedno ocenjuje, da je prav Cerar najbolj kompetenten kandidat stranke za vodenje državnega zbora, a ker komunikacija med zdajšnjim in bivšim prvakom stranke šepa, ne vedo, kako Cerar dejansko razmišlja o svoji nadaljnji poti. Negotovosti bo konec danes ali jutri, ko se bosta sešla. Če bi se Cerar odločil za vodenje državnega zbora, bi s tem olajšal kadrovske zagate stranke, ki mora predlagati še kandidate za štiri ministrske resorje. S tem pa bi tudi razbremenil velike javne pritiske na poslance SMC, ki so od volitev leta 2018 temeljito spremenili stališče o nesprejemljivosti Janše kot predsednika vlade. Znano je, da je Cerar zavrnil sodelovanje v Janševi vladi in v kritiki ravnanja svojih kolegov pomenljivo zapisal, da je od vstopa v politiko vseskozi zagovarjal ista načela in nasprotoval politiki, ki jo pooseblja Janša.

SMC za več žensk v vladi

Če se Cerar ne bo odločil za vodenje državnega zbora, naj bi to mesto prevzel vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič. Diplomirani pravnik, ki se je v poslanske vrste preselil iz odvetniških, je tudi kandidat za vodenje ministrstva za pravosodje. A ker je do sedaj med vsemi neuradnimi ministrskimi kandidati zakrožilo le eno žensko ime, to je ime predsednice stranke Desus - bodoči predsednik vlade Janša je zahteval, da so vsi predsedniki strank v vladi -, želijo v SMC predlagati tudi ženska imena, da vlada ne bi bila "sramotno moška". Kljub temu da je že zavrnila ugibanja, da bi postala ministrica za notranje zadeve, se v povezavi z vodenjem pravosodnega resorja ponovno omenja ime Vesne Györkös Žnidar. Včeraj ni bila dosegljiva za komentarje, a dobro informirani pravijo, da je ne mika sodelovanje v Janševi vladi. Po naših zanesljivih informacijah naj bi si odločno Györkös Žnidarjevo kot ministrico za notranje zadeve, ko je delitev resorjev še bila v igri, želeli v SDS, ker da je tudi nazorsko orientirana desno.
Kot kandidatko za ministrico iz vrst SMC se omenja še poslanko Janjo Sluga, medtem ko bo Počivalšek ohranil stolček na gospodarskem ministrstvu. Kadrovska križanka nove koalicije je sedaj še precej odprta.

​Dileme tudi v NSi
V Novi Sloveniji je najtrdnejši kandidat za ministra predsednik stranke Matej Tonin, ki bo prevzel resor obrambe, za katerega se je sicer ogreval tudi podpredsednik stranke Valentin Hajdinjak, bivši vojaški obveščevalec. Kandidaturi za vodenje infrastrukturnega resorja ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, poslanca Jerneja Vrtovca in generalnega tajnika Slovenske karitas Cveta Uršiča, naj bi še viseli v zraku. Prvi naj bi bil zasilna rešitev, če ne najdejo ustreznejšega kandidata, drugi pa se še ni odločil, ali bo zapustil organizacijo, ki jo po široko sprejetem mnenju v strokovni javnosti odlično vodi. Manj težav s kadri za ministre imajo v Desusu, kandidata sta Aleksandra Pivec za kmetijsko ministrico in Tomaž Gantar za zdravstveno področje, ki bo tudi tokrat ključno za uspeh vlade (sicer je bil že zdravstveni minister v času vlade Alenke Bratušek). Kandidata za vodenje urada za demografijo še nimajo.
Iz vrst SDS sedaj kroži pet ministrskih imen. Zvonko Černač naj bi prevzel vodenje ministrstva za notranje zadeve, Anže Logar ministrstvo za zunanje zadeve, Andrej Šircelj ministrstvo za finance, Andrej Vizjak ministrstvo za okolje in prostor ter Damjan Damjanovič ministrstvo za kulturo. SDS v vladi nima večine, kar naj bi bila varovalka, da preostalih treh strank ne bo preglasovala največja stranka. Koalicijski partnerji naj bi se tudi dogovorili, da državne sekretarje imenuje pristojni minister, kar naj bi zmanjšalo možnost, da bi SDS obvladovala tudi tiste resorje, ki jih ne vodi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta