Kadrovanje: Melita Župevc iz Golobovega kabineta na Dunaj. Kdo bo veleposlanik v Beogradu?

STA, Va
21.03.2024 09:51

Imenovanji bosta uradni, ko ju potrdi predsednica republike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Melita Župevc ni karierna diplomatka, zato je morala pred strokovno komisijo opraviti zagovor na zunanjem ministrstvu.
Robert Balen

Vlada je v sredo za vodjo slovenskega predstavništva pri Združenih narodih in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju po pričakovanjih imenovala državno sekretarko v kabinetu premierja Melito Župevc, kar je prvi objavil časnik Delo. Vlada pa naj bi bila potrdila tudi novega veleposlanika v Beogradu. Kot piše portal N1, bo to direktor direktorata za gospodarsko diplomacijo Slobodan Šešum.

Državna sekretarka za strateško komuniciranje v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba ni karierna diplomatka, zato je morala pred strokovno komisijo opraviti zagovor na zunanjem ministrstvu. Kot navaja Delo, je Gibanje Svoboda s tem uporabilo prvo politično kvoto, ki jih dovoljuje zakon o zunanjih zadevah. Njeno imenovanje bo uradno, ko ga podpiše predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki pa naj bi bila sprva nasprotovala nameščanju političnih kadrov na multilateralna predstavništva, kot je dunajsko stalno predstavništvo pri Združenih narodih, Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in drugih mednarodnih organizacijah, je poročal N1.

Slobodan Šešum bo po navedbah virov s prihodnjim letom v Beogradu nadomestil Damjana Berganta, ki so mu nedavno spričo zapletov pri izbiri naslednika podaljšali mandat.

Šešumu naj sprva ne bi bili naklonjeni v kabinetu predsednika vlade, piše N1. Dodatne zamude bi lahko povzročilo dejstvo, da Slovenija, menda zaradi pomislekov v obveščevalno-varnostnih krogih, še vedno ni podelila agremaja kandidatu Srbije za veleposlanika v Ljubljani Zoranu Đorđeviću.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta