Kadrovska energetska misija zaključena: V zadnji etapi sta SDS in SMC izločili NSi

Srečko Klapš
01.12.2021 06:00

Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki mu predseduje Franc Dover, direktor mariborske Snage, je na včerajšnji seji dal soglasja k imenovanju novih vodstev Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), Dravskih elektrarn Maribor (DEM), družbe HSE EDT in sarajevske HSE BH.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V HSE pojasnjujejo, da bo poslovodstvo DEM dvočlansko, zaradi boljšega načrtovanja in vodenja projektov na področju proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov. 

Andrej Petelinšek

Po seji so sporočili, da bo poslovodstvo DEM po novem dvočlansko, s čimer se zagotavljata boljše načrtovanje in vodenje številnih projektov na področju proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, pojasnjujejo v HSE. Kot smo v Večeru napovedali, bo vajeti Dravskih elektrarn prevzel Aleksander Brunčko, ki je poslej generalni direktor družbe s polnim štiriletnim mandatom. Brunčko je magister poslovnih ved z dvajsetimi leti vodstvenih izkušenj, tudi v skupini HSE, kjer je zaposlen od leta 2007. Od konca leta 2020 je bil svetovalec oziroma pomočnik direktorja DEM, v družbi HSE Invest pa je v tem času opravljal naloge prokurista. Kot je znano, je Brunčko na zadnjih lokalnih volitvah kandidiral za svetnika SDS v Rušah.

Aleksander Brunčko

Janko Rath

Namesto sprva predvidene Petre Žiher Sok, ki je bila še do prejšnjega konca tedna na poti v upravo DEM, s 1. januarjem na mesto direktorja s štiriletnim mandatom prihaja Damjan Seme. Sicer je še vedno član nadzornega sveta HSE, iz katerega pa bo po prevzemu nove funkcije izstopil. V HSE še pojasnjujejo, da ima Seme več kot šestnajst let delovnih izkušenj, od tega prva štiri leta v skupini HSE, zadnjih dvanajst let pa zaseda vodilna mesta v podjetju C&G, d.o.o., ki deluje na področju projektov v elektroenergetiki. Ob tem je zanimivo, da je C&G med dobavitelji vrste slovenskih energetskih družb, tudi DEM. Po podatkih iz Erarja je Semetovo podjetje s podjetji iz skupine HSE letos sklenilo za dobrih 200 tisoč evrov poslov, toliko kot z DEM v šestih letih, letos pa za okoli 87.000 evrov. Seme naj bi sicer sodil v kvoto SMC, ki je v koalicijski kadrovski kombinatoriki v zadnji etapi izločila Žiher Sokovo. Znano je, da je bila ta izbira Nove Slovenije, glede na to, da je na zadnjih državnozborskih volitvah kandidirala za poslanko NSi. Medtem Andrej Tumpej, dosedanji generalni direktor DEM, ostaja v družbi. Po naših informacijah naj bi ostal blizu vodstva, najverjetneje kot svetovalec poslovodstva.

Matjaž Vodušek

Janko Rath

V Šoštanj se seli Rušan, Tašler ostaja

Nadzorniki HSE so prav tako potrdili naše napovedi, da bo postal prvi mož Termoelektrarne Šoštanj Rušan Matjaž Vodušek, ki bo nastopil štiriletni mandat generalnega direktorja s 1. januarjem in nasledil Viktorja Vračarja, ki zaradi novih statutarnih pravil in izogibanja konfliktu interesov ne more biti hkrati generalni direktor TEŠ in HSE. Vodušek je diplomirani inženir elektrotehnike in magister znanosti, smer ekonomija in poslovne vede. Ima skoraj 30 let delovnih izkušenj, od tega več kot polovico na vodstvenih in vodilnih delovnih mestih. Zadnjih trinajst let deluje na področju energetike, dvanajst let je bil direktor družbe Sistemskega operaterja distribucije električne energije (SODO), svoj mandat na tem mestu pa je zaključil po polemiki z nekdanjo infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek. V TEŠ kot direktor ostaja dosedanji Mitja Tašler.

Damjan Seme

Hse
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta