Kadrovska podhranjenost Slovenske vojske: Želeli imeti smetano, zdaj imajo težave

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
11.12.2019 18:16

Pri Slovenski vojski se zavedajo črne kadrovske statistike, ki na dolgi rok grozi s popolnim opustošenjem vojaškega sistema. Skrb vzbujajoče kadrovske težave bi reševali tudi s posebnimi denarnimi nagradami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umanjkanje kadra je med drugim posledica v preteklosti preveč zaostrenih pogojev za pridružitev. 
Saso Bizjak

Interes za vojaški poklic je stalen, pričajo raziskave med mladimi, navadno je med anketiranimi srednješolci od 20 do 30 odstotkov takšnih, ki izrazijo zanimanje. A to prav nič ne olepšuje skorajda črne statistike zaposlovanja v Slovenski vojski (SV), kjer se že dalj časa soočajo s trendom usihanja števila pripadnikov. V letošnjem letu se je v SV zaposlilo 109 pripadnikov, v istem obdobju jih je odšlo 292. Da bi se interes za opravljanje poklica vojaka torej prelevil v akcijska dejanja oziroma zaposlitve, bo potrebnih nekaj korenitih sprememb, pravi stroka, na drugi strani pa tudi z ministrstva za obrambo dajejo signale zavedanja problematike in blaženja njenih učinkov, ki dolgoročno ne bi pomenili kaj drugega kot popolno opustošenje že precej načetega nabora pripadnikov SV.
Prihodnost vojaka še vedno neznanka
Negotova prihodnost je med poglavitnimi razlogi za odhod iz vojske, nam razlaga sogovornik, ki ne želi biti imenovan, se je pa pred petimi leti tudi on zaradi tega odločil za menjavo poklica. Kljub temu da je bil kar deset let pripaden ne samo poklicu, ampak tako rekoč življenju vojaka, odhajal je tudi na misije na Kosovo, bi bilo takrat pri njegovih 40 letih vsako leto več v vrstah SV samo še stopanje v neznano, nam razlaga. "Motivirali so nas s šolo za podčastnike, hkrati pa se je starostna meja zniževala, tako da so na koncu pač rekli, žal ste prestari," razlaga sogovornik, ki kot največjo skrb nekdanjih kolegov izpostavlja vprašanje, kam po 45. letu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta