Kaj generalni direktor RTVS očita direktorici televizije?

Luka Mlakar
30.07.2021 13:23
Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je programskemu svetu RTV Slovenija posredoval predlog za soglasje k razrešitvi direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak. Predlog za njeno razrešitev bodo programski svetniki predvidoma obravnavali sredi avgusta. Gorščakova je povedala, da sama ne bo odstopila s položaja. Grah Whatmough ji med drugim očita tudi neukrepanje ob nizki gledanosti televizijskih programov in opustitev dolžnega skrbnega ravnanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough želi zamenjati direktorico TVS Natalijo Gorščak.
Robert Balen

Direktorica Televizije Slovenija (TVS) Natalija Gorščak je v odzivu na predlog za njeno razrešitev, ki ga je programskemu svetu RTV Slovenija (RTVS) posredoval generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, poudarila, da ne namerava odstopiti s položaja. "Menim, da delamo dobro in da ne bi bilo treba tega. Vedno sem se pripravljena pogovarjati in dogovarjati z argumenti. Sama sem že večkrat predlagala generalnemu direktorju, da s pogovorom rešujemo vse konflikte, ki obstajajo. Mislim, da bi morali na takšen način reševati vse stvari," je pojasnila Gorščakova, ki ni hotela govoriti o vsebini predloga za njeno razrešitev. 

"Z generalnim direktorjem sva se danes pogovarjala. On je pač povedal osebno, zakaj se je za to odločil. Bila sem malce presenečena, ko sem slišala to osebno utemeljitev, bom pa kaj več povedala takrat, ko bo čas za to," je dejala Gorščakova. Na vprašanje, kaj je razlog za poskus njene zamenjave, pa je odgovorila, da tega ne ve: "Glede na vse, kar se dogaja, lahko to sami sklepate." Ob tem je dodala, da direktorja TVS postavlja in razrešuje programski svet na podlagi strokovnih kompetenc.  "Svoje delo dobro opravljam in s strokovnega vidika mi ni mogoče ničesar očitati," je poudarila Gorščakova.

Očitajo ji tudi opustitev dolžnega skrbnega ravnanja

Z RTV Slovenija (RTVS) so sporočili, da se je Grah Whatmough za razrešitev Gorščakove odločil, ker slednja kljub njegovim večkratnim opozorilom ni ukrepala ob "zgodovinsko najnižjih gledanosti televizijskih programov". Med drugim ji očita tudi, da je kršila pravila o pristojnosti na RTVS in da ni spoštovala statuta RTVS ter da je opustila dolžno skrbno ravnanje pri preverjanju pogojev o poslovnem sodelovanju z RTVS. Kot so na RTVS poudarili v sporočilu za javnost, je bila Gorščakova seznanjena s padcem gledanosti televizijskih programov, vendar pa glede tega ni predvidela nobenih izboljšav ali se primerno odzvala na urgiranje generalnega direktorja. Ker ni zavestno opravila naloge, ki ji je bila dodeljena z njegove strani, je bil s tem po oceni Grah Whatmougha nedvomno izkazan statutarni razlog za njeno predčasno razrešitev s funkcije proti njeni volji.

"Generalni direktor je s tresočo roko pristopil k tako drastičnem ukrepu, kot je predlog za razrešitev direktorice televizije," so sporočili z RTVS.
Miloš Ojdanič

Generalni direktor Gorščakovi očita tudi, da so se v času njenega mandata kršila pravila, po katerih se finančni načrt dodeljenih sredstev lahko prekorači samo ob prehodnem soglasju generalnega direktorja RTVS. Finančna služba za enoto televizija je za leto 2019 ugotovila, da je bila realizacija glede na plan višja od načrtovane za 606 tisoč evrov, navajajo na RTVS. Ko gre za opustitev dolžnega skrbnega ravnanja pri preverjanju pogojev poslovnega sodelovanja z RTVS, pa so na RTVS v sporočilu za javnost poudarili, da v zadnjih desetih letih poslovno sodelujejo s podjetjem, ki je v delni lasti sorodnika odgovornega urednika na TVS.

Kot so poudarili, je imela RTVS v omenjenem obdobju do tega podjetja za dobrih 2,7 milijona evrov terjatev in za skoraj 190 tisoč evrov obveznosti. Gre za podjetje v delni lasti soproga odgovorne urednice informativnega programa TVS Manice Janežič Ambrožič. Ko je generalni direktor direktorico televizije vprašal, ali je seznanjena s tem sodelovanjem in ali v tem vidi karkoli spornega, direktorica televizije v tem ni videla nobenih težav in ni zahtevala uvedbe ukrepov, so poudarili na RTVS. Grah Whatmough meni, da to predstavlja opustitev dolžnega skrbnega ravnanja direktorice televizije. "Generalni direktor je tako s tresočo roko pristopil k tako drastičnem ukrepu, kot je predlog za razrešitev direktorice televizije," so sporočili z RTVS.

Razrešitev Gorščakove, ker ni hotela zamenjati odgovorne urednice?

Ugibanja, da bi se generalni direktor lahko odločil za razrešitev Gorščakove, so se sicer pojavila potem, ko se ta kljub pritiskom ni odločila za zamenjavo Janežič-Ambrožičeve. V zadnjem obdobju so kritike na informativni program TVS letele zlasti glede poročanja novinarke Eugenije Carl o diplomi poslanca DeSUS Branka Simonoviča in domnevne cenzure pri objavi pogovora z izraelskim veleposlanikom za Slovenijo Ejalom Selo. Medtem ko je varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski ocenila, da ni prišlo do cenzure, je Grah Whatmough menil drugače. Kot je dejal na junijski seji programskega sveta, je pri zadnji zadevi prišlo do preprečitve objave novinarskega prispevka, objavo pa da je preprečila Janežič-Ambrožičeva.

Ko gre za poročanje Carlove o Simonovičevi diplomi, pa je Grah Whatmough za razliko od varuhinje menil, da bi se morali Carlova in Janežič-Ambrožičeva opravičiti zaradi napačnega poročanja. Gorščakovi je predlagal, naj se informativni program opraviči, pri čemer pa naj jasno pove, da je bila to posledica napake zagrebške fakultete. Direktorica TVS je na drugi strani ocenila, da se v primeru poročanja o Simonovičevi diplomi "ni kaj opravičevati, saj mora to storiti zagrebška fakulteta", glede domnevne cenzure pri pogovoru z izraelskim veleposlanikom pa je dejala, da je Janežič-Ambrožičeva v okviru pristojnosti, ki jih ima kot odgovorna urednica, zgolj opravljala svoje delo. Janežič-Ambrožičevi se njen mandat na čelu informativnega programa izteče marca prihodnje leto, po zakonu o RTVS pa odgovorne urednike programov imenuje in razrešuje generalni direktor na predlog direktorja radia oziroma televizije.

Grah Whatmough bi torej za zamenjavo Janežič-Ambrožičeve potreboval podporo Gorščakove, ki pa je zadovoljna z delom Janežič-Ambrožičeve. Gorščakova je direktorica TVS postala marca 2019, pred tem je to delo opravljala kot vršilka dolžnosti. V začetku letošnjega leta se je potegovala tudi za položaj generalne direktorice RTVS, a je Grah Whatmough v drugem krogu nato prejel večjo podporo programskih svetnikov. Ko gre za morebitnega naslednika Gorščakove na položaju direktorja TVS, se najpogosteje omenja Valentin Areh. Na Kolodvorski se ob tem neuradno že napovedujejo nove kadrovske menjave, naslednji na vrsti naj bi bil direktor Radia Slovenija Mirko Štular.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.