Kaj novega lahko pričakujemo na naših železnicah?

Anže Simončič Anže Simončič
29.03.2019 16:40

Nadgradnja železniške proge, ureditev postaje in postavitev protihrupne ograje so le nekateri projekti, ki so že v izvedbi ali pa šele v pripravi tako letos kot v prihodnjih letih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ministrstvo za infrastrukturo je v začetku marca na njihovi Facebook strani objavilo zemljevid Slovenije z železniškim omrežjem in vsemi projekti, ki jih imajo trenutno v načrtu. Ker pa so bile informacije o projektih zelo minimalne, smo se za dodatna pojasnila o projektih na območju Štajerske in Koroške obrnili na Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo.
{facebookpost}https://www.facebook.com/grem.z.vlakom/posts/2640065432675448​{/facebookpost}

Večji projekti na glavni železniški progi Zidani Most-Šentilj

V letu 2016 se je pričela nadgradnja železniške proge Zidani Most-Celje v dolžini 26,2 kilometra, zraven pa so nadgradili tudi železniške postaje Celje, Laško in Rimske Toplice. Začeli so tudi z izgradnjo novega mostu čez Savinjo, vse skupaj pa bo zaključeno do konca leta 2020. Ocenjena vrednost investicije znaša 282,4 milijona evrov, zagotovljeno pa je sofinanciranje z EU sredstvi v vrednosti 90,6 milijonov evrov.
V prvi polovici letošnjega leta naj bi bila predvidoma zaključena tudi nadgradnja železniške proge Poljčane-Slovenska Bistrica v dolžini 3,19 kilometra, nadgradnja dveh postaj in gradnja novega podvoza v Poljčanah ter nadvoza v Spodnjih Brežicah. Ocenjena vrednost del, ki se trenutno izvajajo, znaša okoli 50,2 milijona evrov, zagotovljeno pa je tudi sofinanciranje projekta z EU sredstvi v višini 11,94 milijonov evrov.
Letos lahko tako pričakujemo še postavitev protihrupnih ograj ob glavni železniški progi številka 30 Zidani most-Šentilj-d.m. v Račah, Hočah in ob Nasipni ulici v Mariboru v skupni dolžini 1,1 kilometra, izgradnjo podvoza na Ljubljanski ulici v Mariboru pod železniško progo Maribor-Prevalje in obnovo železniškega postajališča Ravne na Koroškem. Pri zadnjem projektu je predvidena ureditev tirnih naprav, odstranitev obstoječega dotrajanega postajališčnega objekta, izgradnja nove dostopne poti na peron, rekonstrukcija in podaljšanje perona, namestitev novih nadstrešnic ter informacijske in urbane opreme postajališča. Dela bodo predvideno končana v septembru.
V sredini meseca januarja je Direkcija RS za infrastrukturo pričela tudi z rekonstrukcijo podvoza Podklanc, kjer je v okviru investicije predvidena razširitev podvoza, saj je tam trenutno le en vozni pas. Sočasno bo izvedena tudi ukinitev nivojskega prehoda Podklanc na železniški progi Maribor-Prevalje, ki je zavarovan samo z Andrejevim križem – dela bodo zaključena predvidoma naslednji mesec.

Nadgradnja železniške infrastrukture v Šentilju.
Andrej Petelinšek

Kaj se dogaja s Tivolskim lokom?

Vlada je leta 2016 sprejela sklepa o pripravi DPN za Tivolski lok, ki predstavlja gradnjo direktne povezave med dvotirno primorsko progo in med enotirnim delom gorenjske proge mimo glave železniške postaje Ljubljana. Osnovni namen projekta je povečanje pretočnosti prometa, skrajšanje potovalnih časov, izboljšava stabilnosti voznega reda in razbremenitev železniške postaje Ljubljana.

Letos in v naslednjih letih lahko pričakujemo nekaj vidnejših sprememb na slovenskih železnicah.
Andrej Petelinšek

Bohinjsko progo uredili ob njeni obletnici

Eden izmed uporabnikov je namreč pod sliko potožil: "Žalosti me, da se ne vlaga nič v bohinjsko progo. Ne vem, zakaj ima država tako negativen odnos do nekoč zelo pomembne prometnice." Z ministrstva nam sporočajo, da je 110. obletnica bohinjske proge, ki je bila obeležena leta 2016, prinesla nekaj vidnejših sprememb, ki železniško progo delajo bolj prijazno uporabnikom. Tako so takrat uredili postajališče Solkan, obnovili peron na postaji Bohinjska Bistrica, Bohinjska Bela ter Bled, namestili javno razsvetljavo na postaji Most na Soči ter opremili vlake in postaje z informacijskimi tablami oziroma napisi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta