Kaj o petkovem shodu "Proti koaliciji sovraštva" menijo Počivalšek, Janša in Pivčeva?

Ž.V.
27.02.2020 14:32
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Utrinek z vseslovenske vstaje leta 2013.
Andrej Petelinšek

Kot smo že včeraj poročali, se je na družbenem omrežju Facebook oblikovala skupina "Brez strahu. Proti politiki sovraštva". Ta zainteresirane vabi na petkov protest, pri čemer bo osrednji namen opozoriti poslance SMC in DeSUS, da se lahko v začetku naslednjega tedna na glasovanju o najverjetnejšem predsedniku vlade in šefu SDS Janezu Janši "odločijo tudi drugače in preprečijo, da sovraštvo naslednji dve leti vlada Sloveniji". Protest bo potekal v popoldanskih urah, najprej pred sedežem stranke SMC na Beethovnovi ulici, od tam pa se bodo sprehodili do sedeža stranke DeSUS na Kersnikovi ulici.

Na poziv k shodu so se odzvali nekateri politični akterji. Predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek je v izjavi po seji vlade povedal: "To je pač stvar vsakega Slovenca, da pokaže svoje mnenje na takšen in drugačen način. Tega nismo in ne bomo nikoli onemogočali. Naš odgovor bo naše delo v programsko usmerjeni vladi in to bomo tudi naredili."

Na javni televziji se je v včerajšnji oddaji Odmevi odzvala tudi predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec, ki je uvodoma pozvala k strpnosti. Nato je pojasnila: "V Sloveniji se moramo začeti pogovarjati, ne glede na to, ali prihajamo stranke z leve ali desne strani. Jaz mislim, da nas na mizi čaka toliko ključnih in perečih vprašanj, ki se dotikajo naših prebivalcev, da je skrajni čas, da presežemo to sovraštvo in delitve, se začnemo pogovarjati za skupno mizo in reševati probleme. V preteklosti so v Sloveniji delovale različne vlade, od levih do desnih, ampak ključna vprašanja še vedno ostajajo nerešena in v kolikor se ne bomo v prihodnje sposobni pogovarjati o vsebinah in o reševanju le teh, mislim, da bodo še vedno ostala odprta na mizi. Zato smo mi želeli pokazati, da presegamo tovrstno sovraštvo, in jaz pozivam k razumu, da to presežejo tudi državljani Slovenije." 

{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1232697367310282753{/twitter}


V zapisu so se "zgroženi" sicer odzvali tudi v SLS: "Za nas je nesprejemljivo, da se z nazivom 'koalicija sovraštva' imenuje predvidena prihodnja vladna koalicija, za katero je dalo svoj podpis več kot pol vseh poslancev Državnega zbora Republike Slovenije, in ki so jo podprla vsa glavna gospodarska združenja v Sloveniji ter le v nekaj dneh skoraj polovica vseh slovenskih županov." Kot nesprejemljivo vidijo še, "da se na tako razdiralen in sovražen način poskuša onemogočiti oblikovanje vlade desnosredinskih in levosredinskih strank, ki so zmogle dialog in pogum, da so kljub številnim programskim in ideološkim razlikam oblikovale program vlade, ki bo dala v ospredje reševanje ključnih vprašanj v nepredvidljivih časih, vse od zdravstvenih, varnostnih do gospodarskih in socialnih".
{twitter}https://twitter.com/Franc_Bogovic/status/1233023046501519366{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta