Kaj potrebujete za prehod meje, vstop v hotel ali na kopališče ter kako in kje unovčiti bon

Vida Božičko
23.06.2021 06:00
Tik pred začetkom počitnic smo zbrali najpomembnejše informacije, ki vam bodo v pomoč pri organizaciji dopusta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kje lahko unovčim bon?

Če so vam ostali še lanski boni, jih lahko do konca tega leta unovčite za nastanitev z zajtrkom, torej v hotelih, apartmajih, kampih, planinskih kočah in na turističnih kmetijah. Nove bone, ki bodo predvidoma na voljo v juliju, pa bo zraven turističnih namestitev mogoče unovčiti tudi v lokalih in restavracijah, muzejih, galerijah, za različne športne aktivnosti in prireditve pa tudi za kulturne dogodke. Vrednost novih bonov bo za odrasle predvidoma znašala 100 evrov, za mlajše od 18 let pa 50 evrov.

Kako lahko bon prenesem?

Tako kot lanske je tudi letošnje bone mogoče prenesti. Vendar le med otroki, starši, starimi starši in obratno. Prav tako lahko bon prenese otrok zakonca ali zunajzakonskega partnerja na drugega zakonca ali zunajzakonskega partnerja in obratno. Boni so prenosljivi tudi med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, bonov pa ni mogoče prenesti med brati in sestrami.

Oseba, ki želi izkoristiti preneseni turistični bon, mora v hotelu ali lastniku apartmaja oziroma drugemu ponudniku storitev predložiti posebno izjavo, ki mora vsebovati ime in priimek ter EMŠO upravičenca ter ime, priimek in EMŠO osebe, na katero se bon prenaša, zabeleženo mora biti tudi sorodstvo oziroma pravno razmerje med posameznikoma ter datum in podpis prenosnika. Preneseni bon lahko posameznik unovči le v celoti in ne po delih. V več delih pa lahko izkoristite svoj bon.

Katero potrdilo velja tam, kjer je pogoj PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje)?

Najbolj univerzalno je potrdilo o prebolevnosti, cepljenju in testiranju, ki ga lahko pridobite na portalu zVEM, a za pridobitev tega potrdila sta nujna digitalno potrdilo ali smsPASS. To potrdilo je za zdaj najbolj priporočljivo za prehajanje državnih meja. Drugje, kjer je pogoj PCT, pa je pri ponudniku smiselno preveriti, kaj je zanj sprejemljivo. V hotelih, gostinskih lokalih in na prireditvah večinoma velja že kartonček o cepljenju oziroma sms- dokazilo o negativnem testu. Z julijem pa naj bi zaživelo tudi evropsko digitalno potrdilo ali tako imenovani zeleni potni list, ki bo poenotil pogoje za prehajanje meja znotraj EU.

Gregor Grosman

Kaj je najpogosteje treba pokazati ob vstopu v hotel?

Receptorji vas bodo ob prihodu povprašali o potrdilu. Lahko, da vam bodo vročili izjavo, kjer boste izpolnili, katerega od pogojev izpolnjujete, ali pa boste pri tem morali pokazati dokazilo. Najbolje je, da pred prihodom pri ponudniku preverite, katero dokazilo potrebujete. Pogoj PCT ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani ali skrbniki v omenjenih prostorih.

Ali pogoj PCT ​velja tudi za obisk kopališč?

Če boste obiskali kopališče na prostem, pogoj PCT po novem ni več obvezen. Če pa je kopališče v celoti ali njegov del v notranjosti, pogoj PCT še vedno velja. Prav tako velja za kopališča, ki so del nastanitvenega objekta.

Kaj potrebujem za prehod meje?

Evropsko digitalno potrdilo oziroma zeleni potni list bo v Sloveniji mogoče pridobiti od julija. To potrdilo boste lahko imeli kar na telefonu ali natisnjeno s seboj. V obeh primerih bo ključna QR-koda, ki bo vsebovala informacije o datumu cepljenja, testiranja oziroma prebolelosti in informacije o proizvajalcu testa oziroma cepiva. Ti podatki bodo poenoteni in jih bodo lahko prebrali v vseh državah Evropske unije. Dokler tega potrdila še ni, je treba pogoje pred odhodom v tujino preveriti za vsako državo posebej. Večina za test določa, da ni starejši od 48 ur, nekatere države izjemoma za PCR-teste upoštevajo tudi tiste, ki niso starejši od 72 ur. Tisti, ki so popolnoma celjeni, lahko brez težav prečkajo meje. Za tiste, ki so prejeli le en odmerek, pa vsaka država posebej določa, koliko dni po prvem odmerku lahko brez testa prečkajo mejo. Prebolevniki lahko mejo prečkajo, če od datuma okužbe ni minilo več kot pol leta oziroma devet mesecev.

Kaj pa vrnitev domov?

V soboto je začel veljati spremenjeni odlok vlade o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. Med novostmi je uvedba oranžnega in zelenega seznama držav. Veljavnost negativnega testa PCR se podaljšuje na 72 ur od odvzema brisa, pri hitrem antigenskem testu pa ostaja 48 ur. Med drugim so se obalni deli Hrvaške znašli na oranžnem seznamu, kar je povzročilo, da je test ob vrnitvi ponovno obvezen. Oseba lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno tudi, če predloži potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta