Kaj prinašajo razhajanja med Janšo in von der Leynovo ter Timmermansov protest? "Evrope ni mogoče prevarati s tako poceni triki", tuji mediji tudi o fiasku

Žana Vertačnik
02.07.2021 13:36
Prvi dan slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije je zaznamovalo več za Slovenijo neprijetnih dogodkov na Brdu pri Kranju. Evidentne napetosti in razhajanja v stališčih predsednika vlade Janeza Janše in predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, še najbolj pa protestni akt komisarja Fransa Timmermansa, ki se ni želel fotografrati s slovenskim političnim vrhom. Analiziramo, kako močne so bile "klofute" komisije Sloveniji in kaj to pomeni za prihajajoče polletno obdobje predsedovanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Ni šlo brez napetosti in način, na katerega so gostje, komisarji in predsednica komisije artikulirali svojo zaskrbljenost zaradi znanih problemov, kot sta nespoštovanje zakonitosti in evropskih vrednot, kaže na to, da Slovenija začenja problematično predsedovanje. To je nekaj, česar si najbrž nihče v Sloveniji ni predstavljal in ni želel," meni nekdanji politik in evropski poslanec Ivo Vajgl. Po njegovem bi vlada Janeza Janše, ki je od Portugalske prevzela krmilo predsedovanja Svetu Evropske unije za prihajajoče polletno obdobje, morala spoznati, da se njene interpretacije problemov močno razlikujejo od stališč, ki prevladujejo v Evropski uniji. "Slovenijo vidijo kot problematično državo in to so izrazili diplomatsko, ker Evropa ne uporablja terminologije, ki se uporablja v slovenskih političnih razpravah. Treba je zgolj razumeti, kaj je vljudnost in kje se takšna formalna vljudnost zaključi," ugotavlja Vajgl, nekdanji član LDS, Zares in nazadnje Desusa.

Kazanje fotografij: Ogabno in skrajno

Ivo Vajgl. 
Tit Košir

"Sporočilo komisarja Timmermansa je bilo zelo zgovorno. On ni površen človek in njegovo nestrinjanje s prakso in političnimi postopki ter ravnanji slovenske vlade kaže na globino razhajanj. To, da se ni želel slikati s slovenskimi politiki, je enkraten pojav na evropski politični sceni," meni Vajgl. Po njegovem prepričanju je kazanje fotografij tako absurdno, da je izzvalo reakcijo cenjenega in vrhunskega intelektualca: "Timmermans je v prejšnjem mandatu predstavljal duha in intelekt Evropske unije in je cenjen kot izredno občutljiv, inteligenten politik. Morda mu bo Janša ob kakšni drugi priložnosti pokazal neko njegovo sliko. Jaz bi rekel, da je to ogabno, je skrajnost in banaliziran način diskurza, ki so ga posvojili vsi vodilni politiki SDS."  Vajgl je prepričan, da se Janša moti, če misli, da se bo "izvil" s taktiziranjem, ki mu v Sloveniji uspeva z drobnimi vsakodnevnimi prevarami, saj: "Evrope ni mogoče prevarati s tako poceni triki."

Na skupinski fotografiji ni bilo nizozemskega politika, podpredsednika Evropske komisije in evropskega komisarja za zeleni dogovor Fransa Timmermansa. 
Robert Balen

Komisarka z lekcijo tudi slovenski opoziciji 

Nekoliko drugače obisk Evropske komisije interpretira mednarodni politolog dr. Marko Lovec"Obisk komisije je bil namenjen predvsem domači javnosti in kljub izzivanju ni bil deležen pretirane pozornosti zunaj. To ni nič neobičajnega." Lovec se sprašuje, koliko obiskov komisije na prvi dan predsedovanja pomnimo iz drugih držav. Po njegovem so predstavniki slovenske politike pričakovali, da bo komisija opozorila na nekatere težave v Sloveniji, iz tega izhodišča pa so po njegovem v zadnjih mesecih pisali tuji novinarji in bi v vsakem primeru ne glede na včerajšnji dan. "Janša se je moral odzvati, zato je kazal neko sliko s sodniki, verjetno tudi zato, ker ni najboljši v angleščini. Mislim, da je komisarka dobro odreagirala in dala tudi naši opoziciji lekcijo, kako se kulturno parira postkomunističnim likom," meni strokovnjak s z ljubljanske fakultete za družbene vede. 

Po njegovem je slovenski premier sicer večino časa uporabljal "zelo zmerno retoriko in se obnašal pohlevno, tako da je moral pomahati s sliko, da na domačem terenu ne bi izpadel kot mehka sliva": "Ne smemo namreč pozabiti, da je v Slovenijo prišla supranacionalna institucija, ki je, če sledimo temu, kaj vse je Janša povedal v zadnjih mesecih, nekje med nepotrebnim stroškom in škodljivo ekspozituro kulturnega neomarksizma in Sorošovega globalizma."

Pripiranje vrat priložnosti za preboj

dr. Marko Lovec.
Leon Vidic/Delo

Lovec pa tako: "Hotela je povedati, da je bil včerajšnji obisk predstava in ni imel veliko skupnega z dejanskim predsedovanjem, ki se je začelo danes." Po prepričanju poznavalca razmer na mednarodnem političnem parketu namreč Janša drugim voditeljem držav ne bo upal kazati fotografij: "To mu ne bo pomagalo, za to niti ne bo veliko priložnosti in ne bo imelo veliko skupnega s predsedovanjem, ki je bolj stvar znanja, izkušenj in virov na nižjih ravneh (stalno predstavništvo, ljudje znotraj ministrstev), kjer smo zelo omejeni, pri tem pa smo zastavili še nekaj kredibilnosti in si priprli vrata priložnosti za kak preboj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.