Kako je digitalizacija spremenila varčevanje in investiranje

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
09.03.2020 12:16

Investicijska platforma Nekster ponuja dolgoročno plemenitenje sredstev z vlaganjem v nezapadle terjatve podjetij

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Finančno poslovanje se vedno bolj seli od klasičnih oblik varčevanja in investiranja k novim storitvam, ki jih omogoča digitalizacija. Celo obisk bančnih okenc in usposobljenih svetovalcev se umika iskanju informacij in ponudbe na svetovnem spletu. Lahko bi rekli, da je svetovni splet odprl nove niše finančnih produktov in poslovnih modelov, saj optimizira čas in kraj uporabniške izkušnje ter obenem niža stroške poslovanja. Digitalizacija je v primerjavi s tradicionalnimi finančnimi storitvami vlagateljske produkte bolj približala sodobnim aktivnim uporabnikom, ki cenijo avtonomnost upravljanja s sredstvi, visoko prilagodljivost in dobre donose, ki so mogoči zaradi nižjih obratovalnih stroškov ponudnika.

Plemenitenje sredstev s faktoringom

Ena od možnosti za dolgoročno plemenitenje sredstev je vlaganje v nezapadle terjatve podjetij oziroma faktoring. V Sloveniji je na tem področju vodilna investicijska platforma Nekster, ki mesečno dosega rast obsega investiranih sredstev in števila uporabnikov, tudi na ravni EU. Pri Neksterju financirajo posojilojemalca na podlagi strogih internih kriterijev in pogojev zavarovalnice. Posojilo nato objavijo na platformi kot investicijo za refinanciranje individualnim investitorjem.

Shutterstock

Na prvem mestu varnost

Toda ker naložbeni produkti niso več v izključni domeni tradicionalnih finančnih ustanov, so se znašli v manj stabilnem in zanesljivem okolju, zato morajo njihovi ponudniki toliko več pozornosti posvetiti varnosti. Glavna prioriteta razvijalske ekipe, ki ustvarja platformo Nekster, je varnost. Da bi se izognili hekerskim napadom, sodelujejo z največjimi strokovnjaki za informacijsko varnost v Sloveniji. Vzpostavili so za platformo nujno enkripcijo podatkov in požarni zid, ki omogoča povezavo samo za definirane storitve, in zavrne vse druge zahteve. Poleg tega sistem dnevno pošilja varnostne kopije, dnevnike, sistemske datoteke, podatkovne baze in uporabniške strani na oddaljeno lokacijo, omejen dostop do strežnikov, na katerih posluje platforma, pa z dodatnim lokalnim požarnim zidom preprečuje neavtorizirane posege.

Shutterstock
  • Dvostopenjsko ocenjevanje: Bisnode, največja bonitetna hiša v Sloveniji, za Nekster opravlja preverjanje bonitet podjetij, katerih posojila so objavljena na platformi. Objavljene investicije pri Neksterju dodatno preverijo z lastnim algoritmom preverjanja bonitetne ocene, kar skupaj z ocenami Bisnoda pomeni navzkrižno preverjanje posojilojemalca.
  • Lastna udeležba: Ker verjame v trdnost objavljenih ponudb, Nekster v vsaki investiciji sodeluje tudi z lastnim kapitalom. V skupno vrednost naložbe prispeva 10 odstotkov, preostali delež ponudi v investiranje uporabnikom na platformi.
  • Kreditno zavarovanje: Vse objavljene naložbe na platformi Nekster so pred tveganjem naplačila zavarovane pri zavarovalnici Acredia versicherung AG, Euler Hermes Group, kar zagotavlja najvišjo varnost investicij. Nekster je tako edina platforma za investiranje na svetu, ki jamči izplačilo na vse ponujene investicije z večstopenjskim jamstvom.
  • Dodaten varnostni sklad: Poleg naštetih varnostnih mehanizmov in zavarovanj investicije na platformi Nekster zavarujejo z dodatnim varnostnim skladom. V varnostni sklad prispevajo sredstva na podlagi stopnje tveganja neplačil, kar zagotavlja izplačilo vseh škod najkasneje v 30 dneh po nastanku škode.

Investitorji pa cenijo tudi preprosto in hitro uporabo sodobnih finančnih produktov. Investitor se na platformi Nekster ne veže v dolgoročne naložbe. Ko se posamezna investicija zaključi, si lahko denar takoj izplača na svoj transakcijski račun ali pa ponovno vloži denar v novo investicijo. Donosnost investicij pred obračunom davka na obresti je med septembrom 2018 in septembrom 2019 znašala dobrih 8 odstotkov letno. V prihodnjih letih je pričakovati rahel upad donosnosti zaradi trenda negativnih obrestnih mer na strani ECB in naraščajočega zanimanja bank za izvajanje faktorinških storitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.