Kako mlade navdušiti za iskane poklice?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
14.11.2018 19:41

Karierni sejem je že tretje leto zapored organizirala Mestna občina Maribor v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje - Območno službo Maribor, Območno obrtno-podjetniško zbornico Maribor, Štajersko gospodarsko zbornico in Univerzo v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rekordnih 4000 ljudi je danes obiskalo karierni sejem.
Igor Napast

Ni bila niti nesreča niti vojaška vaja, kar so pomislili nekateri Mariborčani, ki so danes po naključju šli mimo Ljudskega vrta. Čeprav so bili tam reševalci, policisti, vojaki in gasilci. Da bi mlade, ki so prišli na karierni sejem, navdušili za poklice, za katere se vse redkeje odločajo, so pripeljali tudi svojo opremo, vozila. Kdor je želel, je lahko preveril, kakšna je notranjost vojaškega oklepnika in kaj vse je v gasilskem avtu. Pa tudi, kako je sedeti za volanom mestnega avtobusa. Voznik avtobusa je namreč prav tako že dlje časa deficitarni poklic. Prišli so še gozdarji z motornimi žagami in predstavili svoje delo. Še bi lahko naštevali poklice, ki jih delodajalci na območju Maribora pa tudi v Sloveniji vse teže najdejo. Med njimi so strokovnjaki za zdravstveno nego, fizioterapevti, farmacevti, zdravniki, veterinarji, inženirji elektronike, elektrotehnike in strojništva pa tudi kuharji, natakarji, mesarji, orodjarji, pleskarji, varilci in varnostniki.

Več zanimanja za tehniške poklice

V sosednji športni dvorani Lukna je bilo prav tako živahno, tam so se osnovnošolcem in dijakom predstavljale mariborske poklicne in srednje šole ter mariborska univerza. Poudarek je bil seveda na programih, ki izobražujejo za iskane poklice in mladim po končanem šolanju zagotavljajo zaposlitev.

Igor Napast
Zaradi pandemije covid-19 bo karierni sejem letos v virtualni obliki.
Igor Napast


Iščejo orodjarje in inženirje elektrotehnike

Tudi podjetje Orodjarna Imenšek zelo težko najde orodjarje. Zanimanja za ta poklic praktično ni. Pri njih že pet let dela Alen Kukovičič, ki se je za orodjarja izšolal na mariborski strojni šoli. "Bili smo samo trije učenci. Danes tukaj skušam mladim predstaviti, da je delo orodjarja lahko zelo zanimivo in tudi dobro plačano, saj lahko zaslužiš na mesec kot začetnik 1300 evrov, kasneje pa tudi do 1800 evrov neto. A večina osnovnošolcev, ki sem jih vprašal, kam se bodo vpisali, pravi, da bodo šli v gimnazijo," pojasni. Tudi njegov kolega Darko Mlasko, ki je zaposlen v Orodjarni Imenšek in je strokovnjak za 3D-modeliranje, pravi, da večina mladih sploh ne ve, da je to zelo zanimivo delo z računalnikom in zelo iskan poklic, tudi v Avstriji, ter da se da z njim zelo dobro zaslužiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta