Kako radodarni bodo delodajalci pri božičnicah

Mnogi delavci se bodo ob decembrski plači razveselili tudi božičnice oziroma trinajste plače, na začetku prihodnjega leta nekaterim tudi nagrada za uspešnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po podjetjih smo preverili, ali bodo v letošnjem letu izplačali nagrade za delavce ob koncu leta (božičnico oziroma trinajsto plačo).
Nataša Juhnov

Po podjetjih smo preverili, ali bodo v letošnjem letu izplačali nagrade za delavce ob koncu leta (božičnico oziroma trinajsto plačo). Med razlogi, da so radodarni do delavcev, po večini navajajo dobro poslovanje. Vzrok je tudi ugodnejša davčna obravnava teh izplačil.
V mariborskem družinskem podjetju Lumar bodo v januarju izplačali nagrado za poslovno uspešnost oziroma trinajsto plačo v višini 1000 evrov neto oziroma 1284 evrov bruto. Ob tem zaposlene za uspešno delo v obliki stimulacij nagrajujejo tudi že med letom. V Novi KBM so vsem zaposlenim 13. decembra izplačali 918,70 evra bruto božičnice, kar je več kot lani. Ob tem bodo predvidoma aprila prihodnje leto izplačali stimulacijo in bonus za delovno uspešnost na podlagi doseganja letnih ciljev posameznika. V mariborski družbi Henkel so vsi zaposleni že novembra prejeli 878,50 evra božičnice.
V podjetju Weiler Abrasives, nekdanjem SwatyCometu, so v decembru izplačali stimulacijo iz poslovne uspešnosti v višini 350 evrov bruto na zaposlenega. Medtem bo podjetje AJM zaposlenim letos izplačalo božičnico v višini 258 evrov bruto. Božičnico bodo deležni tudi v Dravskih elektrarnah Maribor, višina zneska in datum izplačila pa do včeraj še nista bila dorečena.

​Od ročnih ur do zaprtih kuvert

Zaposleni v Skupini Talum, razen uprave družbe, so pred koncem letošnjega leta prejeli 300 evrov bruto izplačila. Božičnice ali 13. plače, kot dodajajo v vodstvu podjetja, ki zaposluje 1488 delavcev, ne poznajo oziroma ne predvidevajo.
Štefan Pavlinjek, lastnik družbe Roto, pravi, da bodo božičnico izplačali tistim delavcem, ki si jo zaslužijo. Pri tem lahko delavci namesto 500 evrov božičnice prejmejo tudi Rotovo nagrado, kar bo letos ročna ura znamke Boss, ali pa nagrado po sistemu zaprte kuverte, pri čemer sta samo poslovodstvo in prejemnik nagrade seznanjena z njeno višino. Po besedah Pavlinjeka bo eno od omenjenih treh nagrad prejelo okoli 80 odstotkov zaposlenih v družbi, ki v Sloveniji zaposluje okoli 300 ljudi, skupaj z družbami v tujini pa v celotni skupini okoli 450. "Eni so se res trudili skozi celo leto, nekateri pa so malo delali, več pa so bili na bolniški." Tak način nagrajevanja je po besedah Pavlinjeka med delavci dobro sprejet.

Štefan Pavlinjek je direktor skupine Roto.
Majda Horvat

V celjski Cinkarni še pogajanja

V Šaleški dolini so pred leti pregovorno delili največje božičnice. Sploh Premogovnik Velenje in Termoelektrarna Šoštanj sta bila decembra radodarna, danes pa zaradi zaostrenih razmer v obeh družbah (prva s prenizko ceno premoga ustvarja izgubo, druga odplačuje kredit za blok 6) o takšnih nagradah delavci ne upajo niti razmišljati. So pa vsaj v Gorenju božičnice redne, čeravno so si jih morali od časa do časa izboriti s kakšnimi spontanimi vstajami. Letos sicer ni bilo tako. Božičnice je okoli 6600 zaposlenih, kolikor jih dela v Gorenjevih obratih po Sloveniji, prejelo že na plačilni dan. Znesek je bil enak lanskoletnemu, to je 600 evrov bruto. "Prejeli so jo vsi zaposleni, ki so v Gorenju zaposleni vsaj od 31. avgusta, višina se izračunava individualno, sorazmerno glede na prisotnost na delu. Izjema so člani uprave in sodelavci z individualnimi pogodbami o zaposlitvi, ki božičnice letos niso prejeli," so nam pojasnili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta