Kako so občine oborožene s piarovci

Preverili smo, kako so službe za odnose z javnostmi urejene v nekaterih mestnih občinah. Občina Velenje, v kateri biva 33 tisoč ljudi, ima enako število občinskih piarovcev kot prestolnica s skoraj 293 tisoč prebivalci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največ zaposlenih v službi za stike z javnostmi, po pet, imata velenjska in ljubljanska občina (na sliki župan Zoran Jankovič).
Robert Balen

Zaradi začasno povečanega obsega dela v Kabinetu župana na področju odnosov z javnostmi, kot je zapisano v razpisu za delovno mesto, so pred kratkim na mariborski občini iskali dva sodelavca, katerih primarno delo bo komuniciranje z javnostjo in pripravljanje odgovorov na novinarska vprašanja. In, kot kaže, tudi za izdajo občinskega glasila. Gre za delovni mesti, ki jih manjše, nemestne občine (z izjemo nekaterih) ne poznajo ali si jih ne privoščijo. So pa velike razlike v oblikovanju teh delovnih mest tudi med mestnimi občinami.

Mariborska občina kmalu s štirimi piarovci

Tudi ko bo mariborska občina namesto dveh zaposlovala štiri ljudi na področju odnosov z javnostmi (skrajšano piarja - public realtions), jih še ne bo imela največ. Po naši primerjavi namreč očitno daleč največ na svoj imidž stavijo v Velenju, kjer imajo v službi za odnose z javnostmi zaposlenih kar pet sodelavk. Ena od njih obenem skrbi tudi odnose z javnostjo za občinski odbor stranke SD, kateri pripadata župan Bojan Kontič in poklicni podžupan Peter Dermol (ta zaradi bolniške odsotnosti Kontiča trenutno z vsemi pooblastili župana vodi občino). Med mestnimi občinami, ki smo jih primerjali, enako število občinskih piarovcev zaposluje le še Ljubljana, ki je po številu svojih občanov - običajno se glede na število prebivalcev v občinah razporeja denar - skoraj devetkrat večja od Velenja.

Največji, pa najbolj počasni

Povsem enak cilj ima zaposlitev petih velenjskih piarovk, ki včasih skorajda dnevno medijem pošljejo po več obvestil za javnost. Nekoliko drugače pa je, ko kakšen kritičen medij želi pridobiti dodatna pojasnila, ki jih sporočilo za medije ne zajema. Čakanje na takšna pojasnila je zadnje čase precej dolgotrajno. Zakonski rok, do katerega morajo odgovoriti, je sicer sedem delovnih dni, a v drugih občinah, ki imajo precej manj zaposlenih piarovcev, odgovori pridejo mnogo hitreje. "V kabinetu župana Mestne občine Velenje pet sodelavk poleg priprave sporočil za javnost ureja tudi odgovore na vprašanja novinarjev ter občank in občanov. Skrbimo tudi za vse aktivnosti glede sej Sveta Mestne občine Velenje, pripravljamo in soorganiziramo številne prireditve, odprtja, proslave, sprejeme, pripravljamo dopise, vodimo projekte, pripravljamo tiskovne konference, pogodbe, vodimo javni razpis za sofinanciranje programov/projektov/prireditev, ki niso predmet drugih financiranj iz proračuna Mestne občine Velenje za leti 2018 in 2019, urejamo spletno stran www.velenje.si, portal Sooblikujmo Velenje, družbena omrežja … V zadnjih mesecih se je povečalo naše delo pri projektih, kot so zaznamovanje obletnice mesta - 60 let -, in pri drugih večjih projektih, kot so kolesarske steze, prireditveni oder in prostor, 3. razvojna os, daljinsko ogrevanje," na vprašanje, zakaj priprava odgovora traja tako dolgo, naštejejo na občini.

Darinka Pavlič Kamien: "Piar nikakor ni vsiljevanje nekega prepričanja, pač pa strateška funkcija, ki podrobneje in poglobljeno podaja informacije."

Ljubljanski kolegi z več zadolžitvami

Povsem podobne zadolžitve imajo tudi njihovi kolegi na ljubljanski občini. Ob tem, da dodatno skrbijo za urejanje spletne strani www.ljubljana.si tudi v angleškem jeziku, pripravljajo tedenske elektronske novice v slovenskem jeziku in 14-dnevne e-novice v angleščini, urejajo interne revije, pripravljajo različna besedila in nagovore, sodelujejo pri predstavitvah Ljubljane na raznih dogodkih (konferencah, okroglih mizah, razpravah, srečanjih …) doma in v tujini. Ob tem ljubljanski občinski piarovci usklajujejo še komunikacijo javnih podjetij in zavodov, ki delujejo pod okriljem Mestne občine Ljubljana. Če bi velenjskim piarovcem prišteli še tiste, ki skrbijo za tovrstno komunikacijo v posameznih javnih zavodih, bi velenjsko število piarovcev celo preseglo število ljubljanskih.

Celje skromnejše in hitrejše

Ne samo z največjimi, tudi s sosednjimi občinami Velenje po tem kriteriju težko primerjamo. V Mestni občini Celje sta v kabinetu župana po novem zaposleni le dve sodelavki (nekaj časa so bili trije), ki imata enake zadolžitve kot njune kolegice v Velenju, a na odgovore novinarji ne čakajo sedem dni. V Celju ena od njih pogosto tudi povezuje razne dogodke, otvoritve, druga pa je pred volitvami (v prostem času) pomagala stranki župana Bojana Šrota. Na Ptuju tudi po lanskoletnih volitvah in zamenjavi župana to delo še vedno opravlja le en človek. Dela zgolj z novinarji nima tako zelo veliko, saj je sedanja županja Nuška Gajšek namreč tudi sama zelo dostopna in odprta do njih. Vsake tri mesece pripravi neformalna srečanja, na katerih novinarjem pojasni, kaj vse na občini počnejo, obenem vedno odgovori na vprašanja. Po enega zaposlenega v kabinetu župana, ki ob drugih zadolžitvah opravlja tudi delo piarovca, imata tudi mestni občini Slovenj Gradec in Murska Sobota; v Slovenj Gradcu je pomemben del namenjen tudi mednarodnemu sodelovanju, zlasti v luči mednarodnih povezav mesta glasnika miru. Župani v manjših mestnih občinah so tudi sami vedno dosegljivi za nujna novinarska vprašanja.

Snežana Delakorda: "Žal posamezniki oziroma podjetja (tudi preko plačljivih objav) sporočajo določene vsebine, ki so zavajajoče ali celo neresnične."
Igor Napast
Peter Čakš, Univerza v Mariboru: "PR-službe, ki si za delo z mediji jemljejo zakonske roke, ne razumejo medijev."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta