Kako živimo koronačas? Psihoterapevtka Tina Bončina: Dobili smo dovoljenje, da se ustavimo

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
23.04.2020 15:58

Ustaljeni način dela zdravnice in psihoterapevtke Tine Bončina se je v koronaobdobju spremenil - s svojimi klienti dela preko spleta, pri čemer pa se je njihovo število prepolovilo, saj nekaterim sprememba ne ustreza, nekateri pa si psihoterapije ne morejo več privoščiti oziroma zdaj pristopajo bolj previdno, saj je psihoterapija vseeno nadstandardna in si je ne morejo vsi privoščiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po izolaciji morda le gremo kot družba v neko ponastavitev, v nova prilagajanja. 
Andrej Petelinšek

Bončinova opozarja, da bi morala biti še zlasti zdaj karseda dostopna kot sestavni del nenujnih zdravstvenih storitev in pomemben del psihofizičnega zdravja ljudi. Pri delu uporablja različne platforme, z nekaterimi ljudmi se pogovarja po telefonu, s čimer je še nekoliko bolj v ospredju beseda, psihoanalitični način dela, z večino pa uporablja tudi videoprenos. Skupinskih terapij zdaj nima, v nadomestnih oblikah izvedbe na daljavo pa še ni našla.
Še vedno precej predava, veliko piše, je pa vsaj sprva manj brala, saj je imela ob stresni reakcij prilagoditve na novo situacijo precej okrnjeno koncentracijo. Predava predvsem o posledicah stresnih obremenitev, to je tudi njena nosilna tema ob izidu avtorske knjige Izgorelost, si upate živeti drugače? Ob tem ugotavlja, da si bomo končno lahko skupinsko odpočili, kar je dober stranski učinek izolacije. Hkrati opaža, da gremo v neko ponovno vzpostavitev, nastavitev, ker se moramo prilagajati in se (na)učiti, kako biti bolj prožni.

Tina Bončina: "Postali smo bolj čuječi." 
Saša Kovačič
Ni nepomembno, da smo tako kot sebi in drugim zdaj še bolj prisluhnili naravi. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.