Kakor vedno: Prvo snežno jutro povzročilo gnečo pri vulkanizerjih

Gregor Grosman Gregor Grosman
19.11.2018 17:15

Ker smo letos prvo sneženje dočakali 14 dni pozneje kot lani, se je tudi čakanje pri vulkanizerju za namestitev zimskih pnevmatik nekoliko zamaknilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Lepo vreme in sorazmerno visoke temperature so bile krive, da je marsikdo prelagal menjavo letnih pnevmatik z zimskimi. Prvo letošnje sneženje pa je odlašanju naredilo konec, in tako nam je danes več vulkanizerjev potrdilo, da so imeli v svojih delavnicah največjo gnečo letos. Če je potrebno pnevmatike zamenjati na platišču, je obisk vulkanizerja ali servisa nujen, tisti, ki imajo zimske gume na drugem platišču, pa se pogosto menjave lotijo sami.

Gregor Grosman

Vse več ljudi ima zimske gume na jeklenih platiščih

Andrej Cimerman, vodja tehničnih pregledov pri AMZS Maribor, izpostavi, da sicer niso vulkanizerji, jih pa vseeno veliko voznikov in voznic obišče z željo zamenjati pnevmatike. Eno delavnico imajo namenjeno menjavi pnevmatik, drugo centriranju, v povprečju pa je bilo danes potrebno čakati okoli uro in pol. "Čas zamenjave pnevmatik je odvisen tudi od velikosti platišč, pri aluminijastih traja dlje kot pri jeklenih. Ker imajo nova vozila že v kolesu ventilčke s senzorji tlaka, je treba pri menjavi paziti, da ga ne poškoduješ," pojasnjuje Cimerman indodaja, da je problem, ker so kolesa postala že resnično velika. "Ko sem bil jaz mlad, so bile standard 13-palčne pnevmatike, malokdo je imel 14-palčno platišče. Danes pa so že 20-palčne in takšna pnevmatika je precej težka."

Gregor Grosman
Gregor Grosman

Gneča od krompirjevih počitnic naprej

"Običajno smo pnevmatike menjavali že v času krompirjevih počitnic. Prejšnji teden je že bila gneča, saj se je bližal zakonski rok menjave, danes je definitivno največja," še pove Andrej Cimerman. Če njihov serviser pri menjavi opazi, da je letna pnevmatika iztrošena, na to opozori voznika, opažajo pa tudi, da nekateri vozniki vozijo z zimskimi pnevmatikami celo leto. "V načrtu sem imel danes zamenjati gume, a me je sneg malo presenetil," pa nam je čakajoč pred delavnicami AMZS povedal Jože Kovačič s Tezna. Ni mu bilo težko počakati: "Čas je pač takšen. Je pa velikokrat gneča. Običajno, če vidim, da je zelo mrzlo, menjam gume že pred prvim novembrom, tokrat pa nisem, ker je bilo zelo toplo." Pozimi naredi zelo malo kilometrov, okoli 2000. "Grem zgolj v trgovino, da ne nosim stvari, pa na kakšno zimsko kopanje."

Gregor Grosman

Za lažje delo stranke naročajo

"Kaj ta gužva na cesti je za tebe?" je Boštjana Kapuna, šefa vulkanizerstva Rakun v Mariboru, pozdravila stranka. "Spomnim se gneče v četrtek, 1. novembra, ko je bil v Avstriji praznik in so vsi navalili k nam. Nato pa smo imeli delo lepo razporejeno vse do 15. novembra," pravi Kapun, ki je letos začel z naročanjem strank, delo je tako manj stresno. Se pa zgodi, da že zjutraj ob pol desetih nimajo terminov za isti dan. "Delamo pa seznam vsak dan sproti, saj se nam zjutraj pred delavnico postavi par avtomobilov in se po njih orientiramo." V teh dneh delata dve ekipi devet ur in zamenjajo pnevmatike na več kot 50 vozilih, je pojasnil Kapun, ki mu je med pogovorom nenehno zvonil telefon. "Če si ti prijazen do strank, ljudje razumejo, da ne morejo priti takoj na vrsto. A več kot delati ne moreš." Je pa vsako leto isto. "Upal sem, da se bo delo zamaknilo še za nekaj dni, a so zelo hitro po 15. napovedali sneg, in to prinese gnečo." Ker za toliko avtomobilov nima dovolj prostora na dvorišču, jih je nekaj čakalo parkiranih na cesti. K sreči mestni redarji v ulico ne zaidejo pogosto, je še dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta