Kakšna "igra" imen? Predsednik Pahor preverja podporo za dr. Janeza Kranjca ustavnega sodnika

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
15.04.2021 14:06
Poslanske skupine so bile o predsednikovem kandidatu obveščene prejšnji teden, kljub temu pa vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pravi, da je "v igri" več imen. Kandidat za ustavnega sodnika potrebuje najmanj 46 glasov poslancev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še v petek bo predsednik republike Borut Pahor imel posvete z vodji poslanskih skupin, ob enem mestu ustavnega sodnika gre tudi za slovenske sodnike na Sodišču EU v Luksemburgu.
Andrej Petelinšek

Predsednik republike Borut Pahor opravlja dvodnevna posvetovanja z vodji poslanskih skupin o možnih kandidatih za sodnika ustavnega sodišča.

Predsednik je, kot je znano, h kandidaturi po letu neuspešnega iskanja enega novega člana ustavnega sodišča prek javnih pozivov v aktualnem poskusu sam, tako kot mu dovoljuje zakonodaja, povabil profesorja rimskega prava dr. Janeza Kranjca, in o tem so bile poslanske skupine obveščene prejšnji teden.  

Prvi je za sestanek pri predsedniku bil na vrsti vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec in izjavil, češ da je "v igri" več imen. O dr. Janezu Kranjcu vodja poslancev SDS pravi, da je primeren kandidat, a da o tem v poslanski skupini še niso odločali.

Preden se je pojavilo Kranjčevo ime, je Pahor v DZ testiral podporo morebitnim kandidatom dr. Zlatku Dežmanu in dr. Sebastianu Neradu, potem pa o njiju pri predsedniku niso povedali več ničesar. Kar je slejkoprej pomenilo, da ne moreta računati na dovolj podpore na zadnji postaji tega postopka, ki je (še vedno) državni zbor.      

Krivec ni povedal, kdo je teh "več imen", da pa bodo v poslanski skupini vse sprejeli na pogovore in se na na tej osnovi dokončno dogovorili. 

Stališče LMŠ je, da ustavno sodišče potrebuje človeka, ki bi pokrival področje pravnega varstva človekovih pravic in svoboščin, saj "smo v časih, ko se ustavno sodišče sooča z različnimi diskreditacijami in napadi vladajoče koalicije", je povedal Brane Golubovič. Zato za ustavnega sodnika znova predlagajo ustavnika dr. Andraža Terška, ki prav na začetku tega iskanja novega ustavnega sodnika, že lansko poletje, v državnem zboru ni dobil dovolj glasov, v naslednjih poskusih pa ga Pahor ni več predlagal, čeprav se je Teršek tudi sam ponudil. 

V SD bodo dr. Janeza Kranjca sprejeli na razgovor, če ga bo predsednik republike povabil, je povedal vodja poslanske skupine Matjaž Han. Svojega kandidata v SD nimajo in postopek prepuščajo Pahorju. O morebitni podpori Teršku, če bi bil predlagan, pa Han pravi, da z njim nimajo težav in so ga enkrat že podprli.

Han sicer ocenjuje, da bodo "v sedanjih političnih razmerah" težko prišli do novega ustavnega sodnika.

Da je dr. Janez Kranjc "nekdo, ki ima izjemne strokovne reference in ki je avtoriteta na svojem področju",  je predsedniku republike stališče stranke predstavil novi vodja poslancev SMC Gregor Perič. V SMC ocenjujejo, da bi lahko prispeval h kakovostnemu delu institucije ustavnega sodišča ter okrepil vlogo US.

O kakšnem drugem konkretnem imenu se s predsednikom republike niso pogovarjali, je povedal Perič. 

Podporo Janezu Kranjcu za mesto ustavnega sodnika je predsedniku republike sporočil tudi vodja poslancev NSi Jožef Horvat

Kandidat za ustavnega sodnika potrebuje najmanj 46 glasov poslancev, državni zbor glasuje na predlog predsednika republike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta