Kakšne so perspektive sodelovanja SMC in ​Desusa? "Pogovori so bili, so in tudi bodo"

Žana Vertačnik
14.04.2021 06:00
Po napovedi predsednika SMC Zdravka Počivalška, da se odpira manevrski prostor za sodelovanje z opozicijskim Desusom, smo preverili, kako se do tega opredeljujejo osrednji akterji teh strank.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana. Svet stranke SMC Zdravko Počivalšek Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

"Delamo na tem, da se povezujemo s tistimi izven parlamenta in tudi znotraj parlamenta, kjer nam je najbližje stranka Desus. Veseli me, da so se danes (v ponedeljek, op. p.) odločili, da bodo stranka sredine, kar nam ustvarja pogoje, da začnemo pogovore o sodelovanju," je prvak SMC Zdravko Počivalšek v začetku tega tedna na javni RTV nakazal nove možnosti sodelovanj. Kako komentira Počivalškovo izjavo in kje vidi možnosti povezovanja strank, smo vprašali začasno predsednico Desusa Brigito Čokl. Odgovorila je, da je v konceptu stranke v koaliciji in stranke v opoziciji izjava nelogična: "Sicer pa težko komentiram, ker je program SMC liberalen, Desusa pa socialen. Ta dva koncepta sta si na področju javnega servisa nasprotna."

Zametki povezovanja že lani

Poslanski skupini SMC in Desusa sta sodelovanje zasnovali že lani decembra z napovedjo posebne delovne skupine, v okviru katere bi tesneje in enotneje delovali. Do sodelovanja zaradi izstopa Desusa iz koalicije takrat ni prišlo. Vodja poslancev SMC Gregor Perič je včeraj za Večer ocenil, da je bilo zamujenih priložnosti za sodelovanje veliko, konkretizirati oblike povezovanja s poslanci Desusa pa še ne želi: "Pogovori so bili, so in tudi bodo. V tem trenutku ne bi povedal več kot to." Perič je pojasnil, da imajo s poslanci Desusa o marsičem podobne poglede in je to platforma, na kateri se da graditi sodelovanje v obliki koordinacije ali na podlagi kakšnih dogovorov.

Spomnimo sicer, SMC se je neuradno pojavljala tudi v kombinatoriki gibanja Povežimo Slovenijo, v katero se povezuje več strank in lokalnih list. Eden izmed protagonistov gibanja je Andrej Čuš, predsednik Zelenih Slovenije in državni sekretar na Počivalškovem gospodarskem ministrstvu. Nedavni kadrovski potezi je sledil osip poslanske skupine SMC, ko so izstopljeni ocenili, da se za imenovanjem skriva dogovorjena "prodaja stranke drugim". Na vprašanje, ali v SMC preferirajo povezovanje z bolj uveljavljenimi ali z zunajparlamentarnimi strankami, je Perič odvrnil: "Ne bi se bistveno oziral na to, ali je kdo v državnem zboru ali ni, obstajajo politične skupine, ki so dobro organizirane, imajo strukturo, zelo jasne poglede na politiko, tudi program, in v tem smislu nikogar ne bi izključeval." Med drugim je Perič ocenil, da Slovenci povezovanja vedno nagradijo.

Pred kongresom tipanje v parlamentu

V SMC naj bi si sicer sprva prizadevali za vzpostavitev sodelovanja z Desusom znotraj državnega zbora, o drugih ravneh pa razmišljali, ko bodo upokojenci na junijskem kongresu izvolili novo vodstvo. "Mi smo se pripravljeni pogovarjati, kaj smo se pripravljeni dogovoriti, pa je druga stvar, to je vprašanje obeh strani," nam je dejal vodja poslancev Desusa Franc Jurša. Je pa, po tem, ko so v ponedeljek umirili strasti v vrhu stranke, opozoril, da lahko govori zgolj o sodelovanju poslancev, ne pa tudi strank: "Čakamo na tretji kongres v tem letu, da dobimo legitimno izvoljeno vodstvo, predvsem predsednika, ki bo usmerjal politiko stranke in usklajeval povezavo med poslansko skupino in stranko ter tudi zunanje povezave." Kandidature sta, kot smo že poročali, neuradno napovedala nekdanji izzivalec Karla Erjavca Srečko Felix Krope pa tudi dolgoletni športni funkcionar Ljubo Jasnič. Slednji je leta 2018 kandidiral tudi za mestnega svetnika LMŠ in se v stranko znova včlanil pred nekaj meseci.

Vodja poslancev Desusa je sicer nakazal, da se nakazujejo tudi drugi interesi za sodelovanje, konkretiziral je, da sta zanimanje za usklajevanje z njimi izrazila poslanca narodnih manjšin. Poslanec Felice Žiža nam je nato pojasnil, da ne gre za nič novega, pač pa za sodelovanje po ustaljeni praksi, v okviru katere sta se poslanca vselej usklajevala z vsemi poslanskimi skupinami in bosta tako tudi nadaljevala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta