Nova fronta v DeSUS: Čoklovo brani Nataša Pirc Musar, Simonovič pojasnil, zakaj so izbrali Francija Matoza

Luka Mlakar Luka Mlakar
09.04.2021 09:52
Med poslanci DeSUS in začasno zastopnico upokojenske stranke Brigito Čokl, ki stranko vodi po odstopu Antona Balažka, se je odprla nova fronta. Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak prek odvetnika Francija Matoza od Čoklove zahtevajo, da prekliče nekatere svoje izjave, v katerih jih je kritizirala, poroča Delo. "Nismo pobalini, nismo ljudje, za katere bi morali imeti palice," pravi Jurša. Čoklova je nato prek svoje odvetnice Nataše Pirc Musar sporočila, da svojih izjav ne namerava preklicati, saj da gre za dopustno kritiko delovanja poslancev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanci DeSUS od začasne zastopnice stranke Brigite Čokl zahtevajo preklic nekaterih njenih izjav.
Robert Balen

Po besedah Franca Jurše poslanci DeSUS prek odvetnika Francija Matoza od začasne zastopnice stranke Brigite Čokl zahtevajo preklic izjav, ki jih je dala za različne medije, tudi za Večer. Čoklova je za naš časnik nedavno kritizirala poslance DeSUS, ker so bili odsotni pri glasovanju o interpelaciji kulturnega ministra Vaska Simonitija.

"To, da jih ni bilo na glasovanju, je za moje pojme nedopustno. To je pobalinstvo. Ko hodijo otroci v šolo, se temu reče špricanje. Pri 65 let starih ljudeh pa ne vem, če je to ravno osebnostna karakteristika, ki bi jo pričakovali od njih," je za Večer povedala Čoklova. V stranki, ki jo je v času interpelacije še začasno vodil Anton Balažek, so interpelacijo ministra podprli.

Jurša pojasnjuje, da so Čoklovo prek Matoza včeraj pozvali, da popravi napako, ki jo je naredila. "Mi ne zahtevamo nič kaj dosti, ampak če tega ne bo hotela, potem pa je to drugo vprašanje in se bomo dogovorili, kako naprej," pojasnjuje Jurša. Začasna zastopnica DeSUS je v četrtek tako prejela opomin pred tožbo, ker naj bi s svojimi izjavami posegla v osebnostne pravice strankinih poslancev.

Čoklova svojih izjav ne namerava preklicati

"Tovrstni napad poslancev na svobodo političnega izražanja začasne zastopnice stranke predstavlja eklatanten primer ustrahovanja in poskusov utišanja politično drugače mislečih, ki se ne strinjajo z delovanjem trenutne oblasti, ki jo podpirajo tudi poslanci DeSUS ne glede na to, da je stranka DeSUS iz koalicije izstopila že decembra lani," opozarja Čoklova. Dodala je, da njene izjave predstavljajo pravno dopustno kritiko političnega delovanja poslancev, ki da temelji na dejstvih in ni žaljiva.

Čoklova zato svojih izjav ne namerava preklicati, saj je z njimi uresničevala svojo svobodo političnega izražanja o temi, ki je v javnem interesu. Začasna zastopnica DeSUS je nedavno v pismu članom stranke med drugim zapisala, da poslanci DeSUS zaradi lastnih računic podpirajo legitimnost ravnanja predsednika vlade Janeza Janše in glasujejo proti stališčem stranke.

Jurša: Ne zaslužim si, da me da nekdo prek kolena in tepe s palico

Na vprašanje, v kakšnem odnosu je s Čoklovo, Jurša odgovarja, da jo pozna že nekaj let: "Kot je rekel novinar Bojan Požar, če ga citiram, Čoklova ne povezuje, ampak razdira." Kot pravi, je Čoklova že prvi dan, ko je začasno stopila na čelo stranke, poslala pismo, potem pa je šla v javnost z besedami, ki za poslance niso sprejemljive.

"Jaz nisem noben pobalin in nisem oseba, ki bi si pri teh letih zaslužila, da me da nekdo preko kolena in me tepe s palico," poudarja Jurša in dodaja, da je bil takrat, ko so poslanci glasovali o interpelaciji ministra Simonitija, v bolnišnici. "Če je ona to vedela, potem bi se mi morala globoko opravičiti. Ni ene zadeve, pri kateri mi lahko očita, da sem ravnal v nasprotju s stranko," dodaja Jurša.

Simonovič pojasnil, zakaj so izbrali Janševega odvetnika

Nad izjavami Čoklove je ogorčen tudi poslanec DeSUS Branko Simonovič. "Preprosto si ne dovolim, da nekdo blati moje ime s pobalinstvom in palico. Takega pometanja z nami prek medijev si preprosto ne dovolimo, vsaj jaz tega ne dovolim," je odločen Simonovič.

Branko Simonovič (desno) je prav tako ogorčen nad izjavami Brigite Čokl.
Žiga Živulovic Jr.

Ob tem je poudaril, da poslanci DeSUS izvajajo sklepe sveta stranke: "Smo v opoziciji, zavzemamo se za uresničevanje programa stranke DeSUS, pravne in socialne države, ter nismo v koaliciji z bivšim Kulom. Če pa kdo misli, da moramo samo zato, ker smo v opoziciji, glasovati v skladu s predlogi in pobudami s strani bivšega Kula, se očitno moti."

Na vprašanje, zakaj preklic izjav od Čoklove zahtevajo prek Matoza, ki je tudi odvetnik premierja Janše, pa Simonovič odgovarja, da so si v prvi vrsti želeli dobrega pravnega strokovnjaka: "Rekli smo, da potrebujemo nekoga, ki se spozna na te zadeve. Nismo to z ničemer povezovali. Verjemite mi, da tukaj ne gre iskati nobenih povezav (z Janšo, op. a.), to vsaj meni ni prišlo na pamet."

SDS in Janša večkrat ukrepata prek Matoza

Matoz je Janšo pred sodiščem zastopal v sojenju v primeru Patria. V tem primeru je ustavno sodišče razveljavilo pravnomočno obsodilno sodbo zoper Janšo, zadeva pa je na koncu zastarala. Stranka SDS je lani prek Matoza vložila tudi tožbo proti prvaku LMŠ Marjanu Šarcu zaradi njegovih izjav o financiranju SDS, Janša pa je prek Matoza od Šarca zahteval tudi opravičilo zaradi izjave, da je Janša z družino smučal v Italiji v času porasta okužb z novim koronavirusom.

SDS in Janez Janša večkrat ukrepata prek odvetnika Francija Matoza. Ta je Janšo pred sodiščem zastopal tudi v zadevi Patria.
Robert Balen

SDS je tožbo vložila tudi proti sociologu Rudiju Rizmanu, ki ni pristal na preklic svojih izjav v povezavi s SDS. Sojenje v tej zadevi že poteka pred kamniškim sodiščem. Decembra lani je odvetniška pisarna Matoz v imenu SDS in Janše s tožbo zahtevala preklic izjav uporabnice Facebooka Tjaše Prošek. Kdo bo v sporu s poslanci DeSUS zastopal Čoklovo, za zdaj še ni znano, je pa začasna zastopnica stranke upokojencev dejala, da je tudi sama izbrala znano odvetniško ime.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.