Se bodo v DeSUS odpovedali svojim poslancem?

Luka Mlakar Luka Mlakar
11.04.2021 15:00
Napetosti v stranki DeSUS se stopnjujejo. Medtem ko poslanci od začasne zastopnice stranke Brigite Čokl zahtevajo, da prekliče nekatere svoje izjave v zvezi z njimi, slednja pa tega ne namerava storiti, bosta v ponedeljek na izredni seji zasedala tako izvršni odbor kot tudi svet stranke DeSUS. Zadnji bi se lahko končal s pozivom k izključitvi Franca Jurše, Branka Simonoviča in Ivana Hršaka iz stranke upokojencev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanci DeSUS (na fotografiji Franc Jurša) so v sporu z začasno zastopnico stranke Brigito Čokl.
Robert Balen

Izvršni odbor stranke DeSUS bo na jutrišnji izredni seji po poročanju Dela razpravljal o za zdaj samo eni predlagani točki dnevnega reda, in sicer o ukrepanju stranke glede na zadnja medijska poročanja. Nato bo sledila izredna seja sveta stranke DeSUS, ki ga vodi Anton Urh in ki je najvišji organ stranke upokojencev med kongresoma.

Bodo poslance izključili iz stranke?

Brigita Čokl ne namerava preklicati svojih izjav o poslancih DeSUS.
Tit Košir

Vodstvo stranke je namreč decembra lani iz DeSUS že izključilo poslanca Roberta Polnarja, vendar pa je ta ostal v poslanski skupini DeSUS. Polnar je takrat med drugim poudaril, da lahko zgolj sam izstopi iz poslanske skupine DeSUS. Slednjo je sicer nedavno zapustil poslanec Jurij Lep, ki se je pridružil skupini nepovezanih poslancev. Glede na statut stranke bi moralo Lepu zaradi te poteze prenehati članstvo v stranki.

Poslanci zahtevajo, da Čoklova prekliče izjave

Do izrednih sestankov znotraj stranke prihaja po tem, ko so poslanci DeSUS v četrtek od Čoklove prek odvetnika Francija Matoza, ki je sicer tudi zastopnik SDS in premierja Janeza Janše, zahtevali preklic nekaterih izjav, ki jih je o njih podala za različne medije. V izjavi za Večer je bila Čoklova kritična do poslancev, ker so bili ti v državnem zboru odsotni na glasovanju o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija.

"To, da jih ni bilo na glasovanju, je za moje pojme nedopustno. To je pobalinstvo. Ko hodijo otroci v šolo, se temu reče špricanje. Pri 65 let starih ljudeh pa ne vem, če je to ravno osebnostna karakteristika, ki bi jo pričakovali od njih," je za naš časnik dejala Čoklova. Stranka je interpelacijo Simonitija podprla.

Poslanci DeSUS preklic izjav od Čoklove zahtevajo prek odvetnika Francija Matoza.
Robert Balen

S strani poslancev je Čoklova prek Matoza tudi zaradi prej omenjene izjave v četrtek prejela opomin pred tožbo. "Jaz nisem noben pobalin in nisem oseba, ki bi si pri teh letih zaslužila, da me da nekdo preko kolena in me tepe s palico," je dejal Jurša. Ob tem je poudaril, da od Čoklove pričakujejo, da stopi korak nazaj, "če tega ne bo hotela, pa je to potem drugo vprašanje in se bomo dogovorili, kako naprej".

Kriza v DeSUS traja že več mesecev

Čoklova je v petek prek svoje odvetnice Nataše Pirc Musar sporočila, da izjav o poslancih ne namerava preklicati. Kot je poudarila, je šlo pri njenih besedah za pravno dopustno kritiko delovanja poslancev, ki ni bila žaljiva. Ob tem je opozorila, da poteza poslancev predstavlja poskus utišanja "politično drugače mislečih, ki se ne strinjajo z delovanjem trenutne oblasti, ki jo podpirajo tudi poslanci DeSUS". Ob tem je dodala, da je DeSUS iz vladne koalicije izstopil že decembra lani.

Dogajanje v stranki DeSUS v zadnjem obdobju zaznamujejo spori in napetosti. Po le nekaj mesecih vodenja se je septembra lani z vrha stranke poslovila Aleksandra Pivec, ki je čez mesec dni izstopila iz stranke in odstopila kot kmetijska ministrica. Na čelo DeSUS se je po premoru nato vrnil dolgoletni predsednik stranke Karl Erjavec, a je po neuspešni konstruktivni nezaupnici in kandidaturi za mandatarja v začetku prejšnjega meseca prav tako izstopil iz stranke.

Stranko je kot začasni zastopnik prevzel Anton Balažek, a je konec prejšnjega meseca odstopil s tega položaja. Nasledila ga je Čoklova. Stranko je nedavno zapustilo več vidnih članov, tudi nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar, napovedujejo pa se novi odhodi in izstopi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta