Kam Anže Logar pošilja nove diplomate in katere

M.St
09.03.2021 13:18
Na ministrstvu za zunanje zadeve potrdili seznam kandidatov za veleposlanike, ki naj bi na položaje odšli še pred poletjem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neznan
Anže Logar
Department Of State

Vlada Janeza Janše bo v kratkem potrdila nove vodje diplomatsko-kozularnih predstavništev. Tisti, ki jih je kadrovska komisija ministrstva za zunanje zadeve izbrala, so te dni že dobili obvestilo o izbiri. Enako velja za diplomate, ki jim bo vodja diplomacije Anže Logar kljub sprva drugačnim načrtom mandat podaljšal za leto dni. Tako do prihodnjega poletja na položaju ostajajo Franc But, veleposlanik v Berlinu, Rado Genorio (Bruselj), Gregor Kozovinc (Bratislava), Kristina Radej (Teheran) in Sonja Štiglic (Haag), pa tudi generalni konzul v Trstu Vojko Volk.

Še pred predsedovanjem Slovenije svetu EU pa nekaj menjav bo. Po naših informacijah so kot novi veleposlaniki, ki so že poslani v potrditev ministrskemu zboru, potrjeni in predlagani Damijan Sedar (Sarajevo), Iztok Grmek (Bern), Boštjan Malovrh (generalni konzulat v New Yorku), Andrej Gregor Rode (Ottawa), Anita Pipan (OZN v Ženevi) in Aleksander Geržina (Dunaj), generalni konzulat v Münchnu pa naj bi vodila Maša Šiftar, Prekmurka, katere oče je bil nekoč generalni konzul v Monoštru. V času, ko je MZZ vodil Dimitrij Rupel, Šiftarjeva pa je sedela v kabinetu, je veljala za vez z vrhom SDS. Pipanova, nekdanja veleposlanica v Belgiji in Grčiji, je ta hip vršilka dolžnosti direktorice direktorata za multilateralo, Rode je bil pred časom generalni konzul v Clevelandu, nekdanji veleposlanik v Sarajevu Grmek vodi direktorat za gospodarsko diplomacijo.

Kam in kako pluje slovenska zunanje- politična barka, slovenski javnosti pojasnjuje diplomat Aleksander Geržina.
Robert Balen

 Geržina, uradni govorec MZZ, ki je funkcijo prevzel pod Logarjem, se torej, po svoje nenavadno, vrača na položaj, kjer je že služboval. 

Poslanca Nika Prebila (LMŠ) je na seji zunanjepolitičnega odbora v DZ konec februarja zanimalo, zakaj se je minister Logar odločil, da bo mandate nekaterih veleposlanikov podaljšal, čeprav je ob prevzemu položaja zatrjeval, da tega kljub predsedovanju Svetu EU ne bo storil. Konkretno ga je, kot je pisala STA, zanimalo, zakaj je mandat podaljšal prav veleposlanikom v Berlinu, Bruslju, Bratislavi, Haagu in Teheranu ter generalnemu konzulu v Trstu in po kakšni metodologijo je sprejel to odločitev. Državni sekretar Dovžan, ki je nadomeščal ministra, ker je bil tedaj na službeni poti v Luksemburgu, je dejal, da konkretnih postopkov ne more komentirati, ker gre za tajne podatke, na splošno pa je povedal, da predsedovanje ni takšna okoliščina, ki bi narekovala podaljšanje mandata vsem veleposlanikom. Obstaja pa možnost podaljšanja, če to narekujejo kadrovske in delovne potrebe ali družinski razlogi, na primer šolanje otrok ali bolezen. Po neuradnih informacijah iz diplomatskih vrst, o tem je pisal tudi Dnevnik, naj bi veleposlaniška mesta, kjer so mandate podaljšali, zanimala nekatere vidne uslužbence MZZ, ki si pa med predsedovanjem ne morejo privoščiti, da bi zapustili Ljubljano. Strateško zelo pomemben položaj ima veleposlaništvo v Berlinu, to je zanimalo tudi Geržino. A naj bi si premier Janša v Nemčiji želel človeka, ki mu je blizu in mu povsem zaupa.

Po potrditvi na vladi državni zbor oziroma tamkajšnji odbor za zunanjo politiko opravi zaslišanja oziroma hiringe kandidatov za veleposlanike, končna postavitev je v pristojnosti predsednika republike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta