Kam gredo, kaj bodo počeli Šarčevi ministri

Janševa ministrska ekipa se pripravlja na prevzem oblasti, Šarčevi ministri, razen Zdravka Počivalška in Aleksandre Pivec, počasi pospravljajo pisarne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko so prisegli, so takole nazdravljali. Odhajajo v neprimerno slabših odnosih.
Andrej Petelinšek

Predsednik vlade v odstopu, predsednik LMŠ Marjan Šarec, bo po izteku mandata v premierskem kabinetu sedel v (opozicijske) parlamentarne klopi, iz LMŠ tudi Rudi Medved. Z njuno vrnitvijo se bosta morali od državnega zbora posloviti nadomestni poslanki Karla Urh in Nina Maurovič. V parlament pa se ne bosta preselila predsednica SAB Alenka Bratušek in nekdanji šef Desusa Karl Erjavec, ki na volitvah 2018 nista bila izvoljena za poslanca. Erjavec je že po kongresu, kjer je predal vodenje stranke, dejal, da se umika iz javnega življenja, zato tudi ne razkriva svoje odločitve o prihodnosti, povsem jasno ni niti, kaj bo z Bratuškovo, ki bi pa lahko profesionalno vodila stranko. Nazadnje je v zvezi s tem dejala, da bo ekipa po veliko opravljenega dela najprej odšla na dopust.
Poslansko mesto pa čaka Mira Cerarja, zunanjega ministra, ki je prejšnji teden izstopil iz SMC. Zamenjal bo Janija Möderndorferja. Pri Cerarju je bilo nekaj špekulacij, ali bi se lahko zaradi razočaranja nad politiko, ki ga je ubesedil ob pogajanjih in dogovoru SMC z novim predsednikom vlade Janezom Janšo, lahko celo vrnil med profesorje. Habilitiran je na ljubljanski pravni fakulteti, in sicer kot redni profesor. Sam jih doslej ni dokončno razrešil. Doslej so na MZZ poudarjali, da Cerar funkcijo opravlja do konca mandata in da ni pod časovnim pritiskom sprejemanja odločitev. Gotovo je torej le, da ne bo vodil državnega zbora, ki ga je prejšnji teden prevzel njegov donedavni strankarski kolega Igor Zorčič.

Vrnitve na prejšnja delovna mesta, pokoj ...

Znano je tudi že, da se v parlament, četudi bi se lahko, ne bo vrnil Peter Jožef Česnik iz SAB, ki je bil pri Šarcu zadolžen za Slovence v zamejstvu in po svetu. To pa pomeni, da bo vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper, ki je na poslanskem mestu nasledila Česnika, v parlamentu lahko ostala. Česnik se bo vrnil v pokoj. Nekatere člane ministrskega zbora čaka delovno mesto v organizacijah, kjer so bili zaposleni pred vstopom v vlado.

Od gospodarstva do tolčenja kamenja

Angelika Mlinar, ministrica za kohezijo, ne bo imela posebno dolgega staža v Šarčevi vladi. Kot je povedala pred časom, bi, če bi prišlo do volitev, na njih kandidirala za poslanko. A tega scenarija zdaj ne bo, zato je možna njena vrnitev v Avstrijo ali celo odhod v Bruselj, na kar je namignila pred kratkim. Zdravstveni minister Aleš Šabeder, ki je pred vstopom v Šarčevo vlado vodil ljubljanski klinični center, pred tem pa Semenarno Ljubljana, se namerava vrniti v gospodarstvo, bolj konkreten pa doslej ni bil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta