Kangler toži državo za 635 tisoč evrov, nekdanji generalni državni tožilec Fišer pa je ovadil Mahniča: "Izjava, da je mafija zaščitila mafijo, je žaljiva obdolžitev"

BP, VČ
15.11.2019 10:21

Zaradi zapisa poslanca SDS se je odzval tudi predsednik ustavnega sodišča, nato še tožilci, pričakujejo "ustrezen odziv pristojnih".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanec SDS Žan Mahnič
Sašo Bizjak

In se je zgodilo! "Izjava 'mafija je zaščitila mafijo' je žaljiva obdolžitev in s tem se ne gre igrati," Slovenska tiskovna agencija navaja besede nekdanjega generalnega državnega tožilca dr. Zvonka Fišerja, zdaj vrhovnega državnega tožilca svetnika na kazenskem oddelku Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije, tudi nekdanjega ustavnega sodnika, ki je ovadil poslanca Žana Mahniča, predsednika parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Kangler. Fišer je, je poročal Radio Slovenija, "globoko užaljen ob Mahničevih izjavah"
Po včerajšnjem odmevnem zapisu nekdanjega ustavnega sodnika Matevža Krivica, ki je pokomentiral retoriko poslanca SDS Žana Mahniča - slednji je ustavno sodišče označil za mafijo, se je v petek najprej odzval še predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez:
"Gre za neprimerno izjavo člana zakonodajne veje oblasti, ki izraža nespoštljiv odnos do drugih institucij državne oblasti, ne le ustavnega sodišča. Medsebojno spoštovanje nosilcev različnih vej oblasti je osnova za normalno delovanje države in bistveno za ohranjanje zaupanja državljanov do oblasti. Zato bi si morali vsi prizadevati, tudi in predvsem v primerih, ko smo različnih mnenj, za strpne in spoštljive odnose."
{twitter}https://twitter.com/ZanMahnic/status/1194581234325823491{/twitter}
Krivic je včeraj zapisal, da naj poslanec Mahnič pred sodiščem takoj odgovarja vsaj za 'navadno' žalitev po 158. členu KZ. "Ker je za to zdaj potreben predlog žaljenega organa (kar je vsaj za sodišča zame prav tako povsem neprimerna določba), javno pozivam predsednika republike in ustavno sodišče, da tak predlog nemudoma vložita oba, morda celo kar oba skupaj," je še dodal. 
Iz Društva državnih tožilcev Slovenije pa so sporočili, da z veliko mero zaskrbljenosti spremljajo izjave predsednika parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Kangler, ki so jo, ko gre za zasliševanje sodnikov in zdaj še tožilcev, ustavni sodniki začasno zamrznili.  "Gre za nesprejemljiv način izražanja o najpomembnejših institucijah pravne države, ki postaja stalnica pri komentiranju njihovega dela," so med drugim opozorili. V petek popoldne se je oglasilo še Vrhovno državno tožilstvo. Takole: "Na Vrhovnem državnem tožilstvu RS smo zaskrbljeni nad izjavo poslanca Žana Mahniča, v kateri je pravosodne organe označil kot mafijske. Ker gre po našem mnenju za nedopusten napad na institucije v pravosodju, pričakujemo ustrezen odziv pristojnih državnih institucij."  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta