Kdaj bo čas za sproščanje? Beovićeva: Pogledati bo treba po regijah. Še septembra se je govorilo, da ukrepov ni treba upoštevati, ljudje si to zapomnijo

01.12.2020 18:09
Zaostrovanje ukrepov "prav gotovo" ni opcija, je za TV Slovenija rekla Bojana Beović. Odpiranje šol je ena od možnosti, pravi vodja svetovalne skupine za covid-19, a da je bilo pri nas, ne tako kot v drugih državah, največ okužb v šolah in vrtcih prav med zaposlenimi, tako kot v zdravstvu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojana Beović
Robert Balen

Da vladi v četrtek prav gotovo ne bodo predlagali zaostrovanja ukrepov, je vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović povedala v oddaji TV Slovenija Premagajmo covid-19. O morebitnem sproščanju prepovedi pa, da je ena od možnosti razmeram po regijah prilagojeno upravljanje epidemije, pri čemer bi lahko bila zgled Gorenjska. Treba da bo pogledati, zakaj se ponekod razmere vendarle začenjajo umirjati in drugod ne. Za bistveno sproščanje ukrepov zaradi epidemije covida-19 pa je po njenih besedah odločilno stanje v bolnišnicah, število hospitaliziranih se mora znižati in tisti, ki zdravniško pomoč potrebujejo, jo morajo dobiti. 

Beovićeva apelira k upoštevanju ukrepov v vsakdanjem življenju. Manj, kot imamo stikov, manjša je možnost okužbe zdaj, ko je pozitiven že vsak dvajseti, trideseti, je rekla. Težave z obvladovanjem epidemije pa da imamo tudi zato, ker so številni vplivni še septembra govorili, kako ukrepi niso nujni, ker da epidemije tako ali tako ni. "To si ljudje zapomnijo," je rekla. O odpiranju šol in vrtcev pa še nič določnega. "Odpiranje šol je ena od možnosti." A da je bilo pri nas, ne tako kot v drugih državah, največ okužb v šolah in vrtcih prav med zaposlenimi, tako kot v zdravstvu.

Ceste so še vedno polne, je rekla vodja skupine, ki v epidemiji svetuje vladi, torej podjetja delajo naprej in je veliko možnosti za prenos okužbe. Tudi na delovnem mestu, v zaprtih prostorih, je treba nositi maske, je spet pozvala, redno zračiti in skrbeti za razdaljo. Da bi lahko naposled krivuljo obrnili, je treba še dosledneje upoštevati veljavne ukrepe.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta