Kdaj bomo gradili drugi blok jedrske elektrarne in s katero sosednjo državo?

Timotej Milanov Timotej Milanov
13.09.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi aktualnih razmer v več evropskih državah vnovič presojajo svoje energetske koncepte, pri čemer je v vedno več primerih jedrska energija sprejemljiva možnost.
Zaradi aktualnih razmer v več evropskih državah vnovič presojajo svoje energetske koncepte, pri čemer je v vedno več primerih jedrska energija sprejemljiva možnost.
Reuter
Energetska kriza na stari celini bo očitno pospešila razmisleke evropskih držav o tem, na kak način najbolj učinkovito doseči čim večjo energetsko samozadostnost v prihodnosti. Kot kaže, bi znala pri tem pomembno vlogo odigrati jedrska energija, saj se javno mnenje v številnih evropskih državah obrača v prid novih jedrskih projektov. Do premikov v razmišljanju prihaja tudi zaradi trenutne neugodne energetske situacije zaradi zmanjšanja dobav ruskega zemeljskega plina. Za gradnjo novih jedrskih elektrarn so se med drugim že odločili na Madžarskem, Češkem in Slovaškem pa tudi v Franciji, kjer so napovedali 14 novih reaktorjev do leta 2050. Za sodelovanje s Francijo na jedrskem področju si prizadeva  predsednik slovenske vlade Robert Golob. Pri tem pa je projekt drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem še vedno na točki, kjer ga je pustila prejšnja vlada.  
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta