Kdo bi po evrovolitvah lahko prišel v državni zbor? Breznika bi zamenjal znani obraz SDS, Tonina pa argentinski Slovenec

Matej Grošelj Matej Grošelj
07.06.2024 14:12

Za odhod v Bruselj se med 98 kandidati poteguje tudi 10 poslancev državnega zbora. Kdo jih bo nadomestil v parlamentu, če jim uspe preboj na evropskih volitvah?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marijan Pojbič (desno zgoraj) je bil pet mandatov poslanec SDS. Bo kmalu znova v parlamentu? 
Marijan Pojbič (desno zgoraj) je bil pet mandatov poslanec SDS. Bo kmalu znova v parlamentu? 
Andrej Petelinšek

Na nedeljskih evropskih volitvah se bo za vstopnico, ki prinaša petletni mandat v Bruslju in Strasbourgu, med drugim pomerila deseterica poslancev državnega zbora. V primeru izvolitve se bo avtomatsko izpraznil njihov stolček v slovenskem parlamentu. Preverili smo, kateri nadomestni poslanci so v čakalni vrsti, če jim na tokratnih volitvah uspe preboj v Evropski parlament.

Gibanje Svoboda: V pripravljenosti so Topler, Jerman in Kerma

Na listi Gibanja Svoboda kandidirajo trije aktualni poslanci državnega zbora. Na tretjem mestu kandidatne liste je nekdanja miss Alpe Adria in kulturna delavka Janja Sluga, ki je politično kariero začela kot poslanka SMC. V drugem poslanskem mandatu je vodila poslansko skupino SMC in skupaj s strankarskimi kolegi podprla izvolitev tretje vlade Janeza Janše. Po letu dni je izstopila iz poslanske skupine SMC in postala nepovezana poslanka. V tem mandatu vodi mandatno-volilno komisijo. V primeru njene izvolitve v Evropski parlament jo bo v državnem zboru nadomestil mladi zdravnik Damaz Topler, ki je na parlamentarnih volitvah 2022 v Radljah prejel 4333 glasov. V kampanji je poudarjal zavzemanje za medgeneracijsko sodelovanje, pomoč ljudem v stiski in odpravljanje neenakosti.

Janja Sluga je v vlogi poslanke SMC na glasovanju v državnem zboru omogočila vlado Janeza Janše, nato se je preselila v Gibanje Svoboda. 
Robert Balen

Na petem mestu liste Gibanja Svoboda je nekdanja novinarka Tamara Vonta, ki je bila nekoč poslanka Pozitivne Slovenije, propadle stranke pod vodstvom ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Ko je slovensko vlado vodila Alenka Bratušek, je bila državna sekretarka v njenem kabinetu. Če bo izvoljena v Bruselj, jo bo v poslanskih klopeh nadomestila Jana Jerman, ki je na volitvah 2022 v Črnomlju prejela 4290 glasov, kar je bilo največ med vsemi kandidati v tem okraju, a ji preboj v državni zbor ni uspel. Jana Jerman je bila lani spomladi izvoljena za članico izvršnega odbora lokalnega odbora stranke v Beli Krajini.

Na deveto mesto na listi je Gibanje Svoboda postavilo nekdanjega ministra za naravne vire in prostor ter dolgoletnega župana Tolmina Uroša Brežana, ki se je letos preselil v poslanske klopi, ko je ministrica za kmetijstvo postala Mateja Čalušić. Ker premier Robert Golob ni bil zadovoljen z Brežanovim učinkom na ministrskem položaju, je minister lani jeseni podal odstopno izjavo. Če bo izvoljen v Evropski parlament, ga bo v državnem zboru nadomestil Boštjan Kerma, ki je na volitvah 2022 prejel 3767 glasov. Kerma je trenutno podžupan Ilirske Bistrice, v tem mestu pa opravlja tudi naloge prvega koordinatorja Gibanja Svoboda.

SDS: V čakalnici sta Pojbič in Poglajen

Največja opozicijska stranka SDS na evropske volitve od trenutnih poslancev državnega zbora pošilja Franca Breznika in Branka Grimsa. Breznik je četrti na listi SDS, Grims pa mesto za njim. Franc Breznik, ki je bil doslej štirikrat izvoljen za poslanca v slovenskem parlamentu, je bil v zadnji Janševi vladi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve pod vodstvom Aleša Hojsa, a je po mesecu dni odstopil, ker so ga policisti na ljubljanski obvoznici v službenem vozilu kaznovali zaradi prehitre vožnje pod vplivom alkohola. Če se Breznik prebije v Bruselj, ga bo v poslanskih klopeh nadomestil Marijan Pojbič, ki velja za prepoznavnega člana SDS, saj je bil poslanec kar v petih mandatih. Pojbič je na volitvah 2022 v Pesnici prepričal 3527 volivcev. Potem ko ni bil izvoljen, je za N1 dejal, da potrebuje "nekaj rehabilitacije za svojo dušo".

Franc Breznik je bil štirikrat izvoljen za poslanca na listi SDS, sedaj pa se poteguje za bruseljski stolček. 
Robert Balen

Branko Grims, eden od ustanovnih članov SDS, je od leta 2004 neprekinjeno poslanec državnega zbora. Pred 30 leti je bil glavni tajnik stranke, nato član državnega sveta. V primeru njegovega odhoda v Bruselj ga bo v parlamentu nadomestil državni svetnik iz vrst SDS Andrej Poglajen, ki je na volitvah 2022 v Idriji prejel 2270 glasov. Poglajen je bil v zadnjem obdobju izpostavljen kot prvopodpisnik pod pobudo državnega sveta, ki je poskrbel za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnim nezakonitim financiranjem Gibanja Svoboda. Preiskovana komisija je ustanovljena, za predsednika so izbrali poslanca Svobode Tomaža Laha. To je v opozicijskih vrstah sprožilo vrsto kritik. Opozicija očita koaliciji, da preiskovalna komisija ne bo imela nobenega učinka, ker bo Svoboda preiskovala svojega šefa.

NSi: Argentinski Slovenec bi zamenjal Tonina

Na listi opozicijske stranke NSi je največ poslancev državnega zbora. Največ možnosti za preboj v Bruselj ima nosilec liste in predsednik stranke Matej Tonin, ki krščanske demokrate vodi od aprila 2018. Za poslanca državnega zbora je bil prvič izvoljen leta 2011, ko je tudi prevzel vodenje poslanske skupine. Med poletjem 2018 je bil dva meseca predsednik parlamenta, v zadnji Janševi vladi pa minister za obrambo in podpredsednik vlade. V primeru njegovega odhoda v Evropski parlament ga bo v državnem zboru nadomestil argentinski Slovenec Franc (Francisco Estanislao) Medic, ki je na volitvah 2022 v Idriji prejel 848 glasov. Do leta 2000 je z družino živel v Argentini. "Oče mi je nekoč pripovedoval o življenju v Sloveniji. Dejal je, da bomo šli nazaj, ko bo Slovenija samostojna, ko ne bo več komunizma," je povedal v enem od intervjujev.

Za predsednika NSi Mateja Tonina so evropske volitve ključnega pomena za njegovo politično preživetje. 
Robert Balen

Na listi NSi na mestih od 6 do 8 kandidirajo poslanci Janez Cigler Kralj, Vida Čadonič Špelič in Jernej Vrtovec. Če se v Bruselj prebije vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj, sicer tudi predsedniški kandidat NSi na zadnjih volitvah, se poslanski sedež nasmiha občinski svetnici v Grosupljem Mojci Gruden (na volitvah 2022 je zbrala 928 glasov v Grosupljem). Če bodo volivci v Evropski parlament poslali Vido Čadonič Špelič, bo v državni zbor povabljen nekdanji minister za digitalno preobrazbo v zadnji Janševi vladi Mark Boris Andrijanič (na volitvah 2022 je prejel 1718 glasov v Novem mestu). V primeru izvolitve Jerneja Vrtovca pa bi poslanec postal Andrej Černigoj, ki je v preteklosti že imel poslansko izkušnjo. Na volitvah 2022 je prejel 1095 glasov v Ilirski Bistrici.

Levica: Svetlana Slapšak namesto Nataše Sukič

Medtem ko na listi Socialnih demokratov ni poslancev državnega zbora, na listi Levice kot prvouvrščena kandidatka nastopa poslanka Nataša Sukič, sicer tudi podpredsednica parlamenta in nekdanja kandidatka za županjo Ljubljane. Če Nataši Sukič uspe preboj v Evropski parlament, se poslanski sedež v državnem zboru obeta antropologinji in pisateljici Svetlani Slapšak, ki se na listi Levice prav tako poteguje za evropsko poslanko. Svetlana Slapšak je na volitvah 2022 prejela 1162 glasov. Kandidirala je v Ljubljani.

Robert Balen

Poleg desetih poslancev za vstop v Evropski parlament kandidirajo še trije ministri Golobove vlade. Na listi Svobode je obrambni minister Marjan Šarec, na listi SD minister za kohezijo Aleksander Jevšek, na listi Levice pa minister za delo Luka Mesec. Če se kdo od ministrov prebije v Bruselj, bo moral Golob predlagati zamenjavo na izpraznjenem ministrskem mestu. Doslej je zamenjal šest ministrov. Med omenjeno trojico bi lahko imel največ možnosti za izvolitev Šarec. V političnih krogih se govori, da bi ga v primeru izvolitve na ministrskem položaju lahko zamenjal državni sekretar Damir Črnčec, ki je bil nekoč zelo blizu SDS in Janši, nato pa je spremenil politične barve in se pridružil LMŠ. Ko je Šarčeva stranka pred dvema letoma izpadla iz državnega zbora, je Črnčec postal del Gibanja Svoboda. Danes velja za enega najvplivnejših akterjev Golobove vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta