(FOTO) Večerovo soočenje: Večina kandidatov podpira priznanje Palestine. Pa Slovenija to dela na vrat na nos?

Jon Knez Jon Knez
31.05.2024 19:58

V Mariboru smo soočili kandidate vodilnih strank na skorajšnjih evropskih volitvah. Ena izmed tem je bilo tudi slovensko priznanje Palestine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Vetrinjskem dvoru se je soočilo osem kandidatov. 
Andrej Petelinšek

V Vetrinjskem dvoru v Mariboru je danes potekalo drugo Večerovo predvolilno soočenje kandidatov na evropskih volitvah. Novinar in urednik Večera Tomaž Ranc je soočil Ljudmilo Novak (NSi), Franca Kanglerja (SDS), Mojco Pašek Šetinc (Zeleni Slovenije), Matevža Frangeža (SD), Mateja Graha (Gibanje Svoboda), Natašo Sukič (Levica), Franca Bogoviča (SLS) in Vladimirja Prebiliča (Vesna). 

Začeli so z aktualno temo - slovenskim priznanjem Palestine kot neodvisne in suverene države. Zakaj Slovenija Palestine ni priznala skupaj s Španijo, Irsko in Norveško, zakaj bolj ne pritisnemo na Izrael so bila izhodišča. Ljudmila Novak je ponovila stališče NSi, da v torek v državnem zboru priznanju ne bodo nasprotovali, a da to še ne pomeni, da ga bodo podprli. Vprašala se je, zakaj smo Palestino zdaj priznali na vrat na nos, in poudarila, da smo zamudili idealno priložnost, da bi bili mediator. "Kako bomo zdaj mediator, če smo se že postavili na eno stran? Sem za priznanje, ko bodo za to izpolnjeni pogoji. Zdaj moramo ustaviti vojno, to pa lahko stori nekdo, ki se ne postavi na nobeno stran," je dejala. Prebilič je opozoril, da ima zgodba globljo preteklost. "Izraelu nihče ne oporeka obstoja, ampak Palestina tega ni bila deležna. Gaza je bila največji zapor na odprtem. Nikakor ne moremo dejanja Izraela definirati kot pravico do samoobrambe. Priznanje Palestine je nujno, da se sploh lahko pogovarjamo o miru. To pomeni pravico Palestincev do samoodločbe."

Andrej Petelinšek

Franc Kangler je vladi vnovič očital nesposobnost, saj da ni primeren čas za priznanje Palestine. "Sedmega oktobra lani je Hamas izvedel teroristični napad na Izrael, pobili so civiliste in zajeli talce. Nisem slišal zunanje ministrice, da bi zahtevala, naj Hamas izpusti talce. Palestina nima demokratičnega vodstva. Kaj bomo sploh priznali, katere meje? Prepričan sem, da se bo stopnja ogroženosti Slovenije po tem dvignila," je bil Kangler kritičen do odločitve vlade. Bogovič je dogajanje v Gazi označil za tragedijo. Ključen cilj bi po njegovem morala biti vzpostavitev miru. Podobno kot Ljudmila Novak je dejal, da ne moremo biti mediator, če smo se postavili na eno stran. "Pritisniti bi morali na obe strani. Z oblasti morata oditi tako Hamas kot izraelski premier Netanjahu. Palestino bi morali priznati v skupini s še drugimi državami," je menil. 

Pašek Šetinc se je strinjala s Prebiličem: "Priznanje bo Palestini omogočilo enakovredno pogajalsko pozicijo. Da se sploh lahko pogovarjamo o miru. Bi pa Slovenija morala Palestino priznati že prej, to ne bi smela biti tema evropskih volitev." Nataša Sukič je vprašala, da kdaj pa je pravi čas za priznanje, če nekateri govorijo, da zdaj ni. "V Levici se za to borimo že deset let. Palestinci 70 let živijo v apartheidu, Izrael je okupiral njihova ozemlja. Danes smo priča genocidu. Pravilno je, da bomo Palestino priznali. To bo tudi pritisk na ZDA, saj brez njihove pomoči Izrael ne bi mogel početi tega, kar počne," je bila jasna. 

Andrej Petelinšek

Frangež je poudaril temeljno pravico palestinskega naroda do samoodločbe. "Slovenija bo s tem prispevala predvsem k miru in končni rešitvi dveh držav, ki bosta, upamo, sobivali v miru. Netanjahu ni Izrael in Hamas ni Palestina. Slovenija je tudi jasno zahtevala, da se morajo vrniti zajeti talci."

Grah je glede kritik o odlašanju s priznanjem dejal, da nismo na tekmovanju. "Najpomembneje je, da smo Palestino priznali. Slovenija je bila med prvimi, ki so druge države pozivali k priznanju. Zdaj sledi še poziv arabskim državam, naj priznajo Izrael. Vsaka vojna se konča tako, da se strani usedejo za mizo. Kar spremljamo, je genocid. Brez priznanja Palestina nikoli ne bi bila enakopravna Izraelu. Pokazali smo, da razmišljamo s svojo glavo," je dejal mladi kandidat Gibanja Svoboda. 

Kandidati so razpravljali še o aktualnih notranjepolitičnih razmerah, varnostnih izzivih, strateški avtonomiji EU, zelenem prehodu, podnebnih spremembah, energetskih virih, vodenju EU, slovenski soodgovornosti pri izbiri evropskega komisarja in mladih ter njihovi prihodnosti v EU. Obsežnejše poročilo bomo objavili v ponedeljkovem Večeru. 

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta