Kdo bo šel v Bruselj: Šarec stavi na suspenz in komisarsko presenečenje

Uroš Esih Uroš Esih
16.07.2019 17:08

Na Brdu pri Kranju se bodo jutri ministri ob razpravi o slovenskih prioritetah za predsedovanje Svetu EU leta 2021 ogrevali za četrtkovo odločanje o kandidatu za slovenskega komisarja. Kako stojijo karte tik pred zdajci?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Marjan Šarec v pogovoru z odhajajočim predsednikom Evropske komisije.
Etienne Ansotte

Po tem ko so danes oči slovenske politike usmerjene proti Strasbourgu, kjer Evropski parlament potrjuje najverjetnejšo novo predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, se bo postopek izbire kandidata oziroma kandidatke za slovenskega komisarja odvil v naslednjih dneh. Predsednik vlade Marjan Šarec je izrazil željo, da bi vlada o imenih odločila na zadnji predpočitniški seji, torej v četrtek. Če se bo to dejansko zgodilo, ni jasno, saj naj bi po naših informacijah obstajala tudi možnost, da se odločanje o slovenskem komisarju prestavi.

Bo tudi Slovenija poslala le ime moškega kandidata?

Eno od pomembnejših srečanj akterjev, ki bodo odločali, se bo odvilo jutri na Brdu pri Kranju, kjer se bo ministrski zbor sestal na drugem posvetu o prioritetah slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021. Tudi jutri bo ministrski posvet, tako kot prvi februarja letos, potekal za zaprtimi vrati. Pričakovati je, da se bodo ministri, ki naj bi po načrtu naslednji dan, torej v četrtek na seji vlade, odločali o slovenskem predlogu za slovenskega komisarja, konkretneje pogovorili o komisarskih imenih. Do sedaj naj bi bilo po naših informacijah tovrstnih pogovorov in srečanj med koalicijskimi strankami zelo malo.
Drugače od izbora slovenskega komisarja pred petimi leti, ko se je samonominirala takratna predsednica vlade Alenka Bratušek, je tokratna komisarska dirka do sedaj naplavila vsaj ducat imen. Koga predsednik vlade favorizira za to pomembno mesto, ki predstavlja pomembno povezavo med slovensko in evropsko politiko, je očitno znano zgolj ozkemu krogu zaupnikov, od koder informacije ne curljajo v javnost. Različna imena, ki so se pojavila v javnosti, so bila navržena tudi z namenom, da preusmerijo pozornost javnosti od kandidata, ki naj bi bil na koncu izbran. Sogovorniki, s katerimi smo govorili v zadnjih dneh, pričakujejo, da bo Marjan Šarec z imenom presenetil javnost, kar se pri kadrovskih vprašanjih ne bi zgodilo prvič.
​Von der Leynova si želi spolno uravnotežene sestave nove Evropske komisije, zato je izrazila pričakovanje, da naj države članice pošljejo spolno uravnotežen paket kandidatov. A pogled na seznam štirinajstih držav, ki so že izbrale svojega kandidata za komisarja, pokaže, da so med njimi le štiri kandidatke. Kar kaže, da bo Von der Leynova težko sestavila spolno uravnoteženo komisijo. Prav zaradi tega neuradno obstaja možnost, da Slovenija v Bruselj pošlje le ime (moškega) kandidata. Po tem scenariju bi iz komisarske igre izpadla preferenčna zmagovalka evropskih volitev Tanja Fajon iz SD. Najvišji predstavniki stranke v zadnjih dneh sicer ne preveč na glas razlagajo, da naj bo komisarski kandidat tisti, ki se je preizkusil na volitvah. Obenem pa se jasno zavedajo, da ima liberalni četverček v koaliciji večino pri odločanju o komisarju.
{twitter}https://twitter.com/tfajon/status/1151125913574096897{/twitter}

Kdo se samopromovira

V zadnjem tednu je za nadstrankarsko kandidatko za komisarko krožilo ime Marjete Jager, namestnice generalnega direktorja v generalnem direktoratu za mednarodno sodelovanje in razvoj pri Evropski komisiji. Gre za izkušeno in najvišje pozicionirano slovensko evrokratko v evropskih institucijah. A po informacijah iz naših virov Jagrova, ki naj bi bila "odlična pri samopromociji", ni v naboru Šarčevih imen, češ da nima premierovega zaupanja. Precej boljši odnos in s tem zaupanje naj bi Šarec v zadnjem letu ob rednih obiskih Bruslja stkal s stalnim predstavnikom Slovenije pri Evropski uniji Janezom Lenarčičem. Slednji komisarskih ambicij ni zanikal, a kot diplomat in kot vsi samonominirani slovenski kandidati jih tudi ni potrdil.
{twitter}https://twitter.com/marjetajager/status/1149248716571926529{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta