Kdo je madžarski milijarder, ki je obogatel brez Orbanove pomoči

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
12.02.2019 19:43

Madžarski posli pri nas: Sandor Csanyi, milijarder, ki je z OTP banko prodrl na Balkan in v Rusijo, je vrgel oko na Abanko, pred tedni pa je prek povezanih podjetij vstopil tudi v projekt Emonika na območju ljubljanske železniške postaje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Csanyi velja za preudarnega poslovneža, ki se nerad izpostavlja v javnosti. 
Tomaž Ranc

Povečevanje tržnega deleža banke OTP ob vključevanju v večje nepremičninske projekte v jugovzhodni Evropi, ob tem pa uspešno delovanje na kmetijsko-živilskem področju v domovini. To je rdeča nit delovanja za zdaj edinega madžarskega milijarderja, 66-letnega Sandorja Csanyija, ki ga mikajo tudi projekti v Sloveniji. Csanyi, predsednik in glavni izvršni direktor največje madžarske banke OTP, ki jo je, odkar je leta 1992 prevzel njeno krmilo, spremenil v največjo finančno skupino v srednji in vzhodni Evropi, se je že pred štirimi leti zanimal za nakup Nove KBM, a so ga takrat premagali Američani (skupaj z EBRD).
Zdaj je vrgel oko na Abanko, ki naj bi jo po načrtih SDH in v skladu z zavezami Evropski komisiji prodali še pred poletjem. Trenutno je privatizacija Abanke v fazi skrbnih pregledov, decembra pa so bile oddane nezavezujoče ponudbe, med njimi je bila tudi madžarska. In če so v tekmi za mariborsko banko Madžari ponudili občutno manj kot Američani, naj bi bili tokrat odločnejši, da še ene (finančne) tekme ne izgubijo, in naj bi bili za Abanko pripravljeni široko odpreti mošnjo.

Njegova moč moti Orbana

A še pred tem so se lotili nepremičninskih poslov v Ljubljani. Kot novi lastnik projekta Emonika, ki vključuje tri projektna podjetja - Emonika hotel & stanovanja, Emonika poslovna stolpnica in Emonika nakupovalno središče, je vpisana nepremičninska družba Mendota Invest, registrirana v Ljubljani. Podjetja je prevzela od holdinga Granit Polus. Lastnik Mendote Invest je madžarska finančna družba Ho Me 2000 Vagyonkezelo, za katero naj bi stala banka OTP in ki je ena od družb, preko katerih izvaja finančne naložbe skupina Westbay.
In kakšno zvezo ima to s Csanyijem? Eden od direktorjev Westbaya, György Nagy, je tesen Csanyijev zaupnik. Naši viri na Madžarskem pravijo, da naj bi Nagy za Csanyija celo vodil določene posle, pri katerih se sam še ne želi izpostavljati. Sicer pa naj bi bila tudi sama banka OTP neposredno, po pisanju Siola, zainteresirana za posle pri izgradnji komercialnega dela Emonike. A če so novodobni madžarski tajkuni plod prijateljevanja ali družinskih povezav s sedanjim avtokratskim madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom, tega za Csanyija ni mogoče trditi. Obogatel je brez Orbana oziroma je bil bogat, še preden je Orban v svojem drugem premierskem mandatu, leta 2010, začel osvajati vse sfere življenja na Madžarskem in tako tudi poslovno.
Naši viri v Budimpešti celo pravijo, da odnosa Csanyija in Orbana ni mogoče opisati kot prijateljskega. "Csanyijeva moč že dolgo moti Orbana, vendar je ta premočan, da bi se ga kar znebil. Prav tako ga vlada ne more odpoklicati z vrha banke, saj se je država že pred leti umaknila iz lastništva. Tudi zato poskuša vlada že nekaj časa s povezovanjem hranilnic zgraditi banko Takarekbank, ki bi lahko konkurirala OTP," nam je zaupal sogovornik, ki ne želi biti imenovan.

OTP Bank na Madžarskem zaposluje 11 tisoč ljudi, v mednarodni skupini pa 36 tisoč, ki skrbijo za 18 milijonov bančnih strank. Lani so dosegli okroglo milijardo evrov čistega dobička.
Laszlo Balogh

Brez škandalov in ekscesov

A OTP banka, ki jo je krepil z nakupom drugih bank na Slovaškem, v Bolgariji, Romuniji, Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Hrvaški ter tudi Rusiji in Ukrajini, ni edini Csanyijev adut. Je namreč lastnik največjega kmetijsko-živilskega konglomerata na Madžarskem, imenovanega Bonafarm. Poleg lastništva na tisoče hektarjev obdelovalnih površin, za katere prejemajo milijonske subvencije EU, se v Bonafarmu ukvarjajo še z živinorejo, imajo lastno vinsko klet in so tudi lastniki svetovno znane blagovne znamke Pick, ki jo pri nas najbolj poznamo po salami. Pred desetletjem je Csanyi v Singapurju z namenom trgovanja z delnicami ustanovil tudi sklad Sertorius Global Opportunities Fund. Svoj imperij je Csanyi gradil počasi, brez škandalov in ekscesov.

Vse poti vodijo v nogomet

V javnosti se je pogosteje začel pojavljati šele v zadnjih letih. Najbrž predvsem zaradi še ene svoje funkcije; je predsednik madžarske nogometne zveze. S prevzemom te funkcije leta 2010 naj bi, tako poznavalci, naredil uslugo predvsem Orbanu, velikemu nogometnemu navdušencu, saj velja Csanyi za odličnega organizatorja, ki se v poslih posveti tudi detajlom, obenem pa naj bi bil zaupanja vreden človek. Madžarskemu nogometu je zaradi svojih poznanstev, po pisanju madžarskih medijev, zagotovil veliko sponzorskih sredstev, kljub temu pa madžarski klubi ne žanjejo uspehov na mednarodni sceni.
Poznanstvo z Orbanom ga veže tudi preko skupnih prijateljev, denimo preko Zsolta Hernadija, predsednika uprave naftne družbe MOL, in Istvana Garancsija, novodobnega tajkuna in lastnika nogometnega kluba Videoton, katerega navijač je madžarski premier. Omenjena trojica naj bi tudi poslovno sodelovala. Csanyi je od lanskega februarja še podpredsednik Fife, njegovo premoženje pa je Forbes ocenil na 1,1 milijarde evrov. Kljub izjemnemu bogastvu vrača družbi. Skupaj s soprogo, s katero imata pet otrok, vodi Fundacijo Csanyi Alapitvany, ki pomaga nadarjenim in otrokom iz socialno šibkih družin na poti k izobrazbi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta