Kdo naj bi dobil krizni dodatek?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
22.03.2020 18:19

Zdus podpira vladno namero o izplačilu kriznega dodatka upokojencem, ki imajo pokojnine nižje od 700 evrov. Predlagajo tri različne višine in zamrznitev izplačevanje 40 oziroma 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V Zvezi društev upokojencev Slovenija (Zdus) podpirajo namero vlade, da se dodeli upokojencem z najnižjimi pokojninami in brezposelnim, ki prejemajo invalidsko nadomestilo, krizni dodatek v času epidemije koronavirusa. In sicer v do treh razredih in v zneskih, ki jih bo določila vlada, saj slednja ve, s kakšnimi sredstvi razpolaga in kako dolgo bo tako pomoč lahko zagotavljala. So pa vseeno pripravili tudi svoje predloge. Tistim, ki prejemajo do 500 evrov pokojnine, bi tako izplačali še 200 ali 250 evrov dodatka. Skupaj bi torej tak upokojenec dobil 700 oziroma 750 evrov na mesec. Upokojenci s pokojnino do 600 evrov naj bi dobili nekoliko nižji dodatek, 150 ali 180 evrov, tisti, ki prejemajo pokojnino do 700 evrov, pa 100 ali 120 evrov kriznega dodatka. Enkratni finančni učinki v tem primeru so ocenjeni na okrog 40 oziroma 50 milijonov evrov.
Ob tem dodajajo, da če krizni dodatek ne bo posegel v pokojninsko blagajno in bo denar zanj zagotovila vlada iz proračuna, bi krizni dodatek lahko bil tudi višji. V prvem razredu, torej do 500 evrov pokojnine, bi dodatek znašal 300 evrov, v drugem, za upokojence z do 600 evri pokojnine, 230 evrov in v tretjem razredu, do 700 evrov pokojnine, bi dodatek znašal 130 evrov. Krizni dodatek bi tako prejelo 300 tisoč upravičencev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta