Kdo se bo lahko vozil brezplačno?

Tina Recek Tina Recek
04.11.2019 17:48

Upokojenci, vojni veterani, registrirani športniki in invalidi bodo lahko z medkrajevnim javnim potniškim prometom potovali brezplačno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek si želi, da bi javni prevoz dobil več uporabnikov.
Robert Balen

Državni zbor je prejšnji teden sprejel novelo zakona o cestnih prevozih, ki s 1. julijem prihodnje leto omogoča brezplačno uporabo medkrajevnega potniškega prometa za upokojence oziroma starejše od 65. let in vojne veterane. Od tega datuma dalje se bodo brezplačno lahko vozili tudi invalidi z evropsko kartico invalida. Že prej, in sicer s 1. februarjem, pa se bodo lahko brezplačno vozili tudi mladi registrirani športniki s statusom dijaka ali študenta ter študenti invalidi.

Sankcije za zlorabe

Poleg tega se obeta tudi nov videz vozovnic za javni potniški promet. Na vseh imenskih mesečnih in letnih vozovnicah bodo ime, priimek in slika imetnika, predvsem zato, da se zmanjšajo možnosti zlorab. Kršitelji pa lahko pričakujejo stroge sankcije. Po besedah ministrice se na ministrstvu nagibajo k rešitvi, da tisti, ki bodo brezplačno vozovnico zlorabili, ne bi imeli možnosti dobiti nove.

Sistem v mestih (za zdaj) ne velja

V te ugodnosti pa mestni promet še ni vključen. Bratuškova je pozvala mestne občine, ki imajo mestni prevoz, predvsem Ljubljano in Maribor, naj gredo čim prej po enaki poti in omogočijo denimo brezplačen prevoz še za upokojence.
S spremembo zakona so po besedah ministrice ustvarili tudi pravno podlago za podaljšanje koncesijskih razmerij do 2. decembra 2021. Do takrat bodo izvedli nov razpis za podelitev koncesij ali sklenitev prevoznih pogodb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta