Kdo vodi ministrstvo? Simoni Kustec pomaga Janšev državni sekretar

Luka Mlakar Luka Mlakar
15.04.2021 15:12
Šolski ministrici Simoni Kustec na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pomaga tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Marjan Dolinšek. Kakšna je njegova vloga, ni popolnoma jasno. Dokument, ki smo ga pridobili, kaže, da je pooblaščen tudi za podpisovanje določenih pogodb. Dolinška je za pomoč Kustečevi najprej pooblastil premier Janez Janša, njegovo odločitev pa je nato potrdila ministrica.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simoni Kustec na ministrstvu pomaga tudi državni sekretar v kabinetu premierja Janeza Janše.
Robert Balen

Državni sekretar za področje športa in izobraževanja v kabinetu predsednika vlade Marjan Dolinšek je od 18. marca letos na podlagi pooblastila predsednika vlade Janeza Janše zadolžen za "pomoč pri opravljanju nalog iz pristojnosti ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v okviru pooblastil", ki mu jih da šolska ministrica Simona Kustec, kaže dokument, ki smo ga pridobili v uredništvu.

Pooblaščen tudi za podpisovanje pogodb

Marjana Dolinška je za pomoč na ministrstvu naprej pooblastil Janša, Kustečeva pa je njegovo odločitev nato potrdila.
Robert Balen

Njegovo pooblastilo glede podpisovanja dokumentov ni jasno, saj lahko ministrica dokumente načeloma vedno sama podpiše elektronsko, razen če je zaradi njihove vsebine potreben fizičen podpis. Slednji je sicer potreben tudi pri podpisovanju arhivskih izvodov dokumentov, ki so podpisani elektronsko. Dolinšek, ki tako kot Kustečeva prihaja iz stranke SMC, v prejšnjem parlamentarnem mandatu pa je bil tako kot ministrica poslanec SMC, lahko znotraj ministrstva na podlagi posebnega pooblastila, ki ga izda ministrica, opravlja tudi druge naloge.

Na odgovore in pojasnila ministrstva o Dolinškovih širokih pooblastilih še čakamo.

"To kaže, da ministrstva ne vodi ona, ampak predsednik vlade"

Pravnik Rajko Pirnat meni, da zadeva ni sporna s pravnega vidika, če ostane v okviru pooblastil ministrice, se pa po njegovih besedah lahko vprašamo, kdo v resnici vodi ministrstvo. "Predsednik vlade je določil nekega svojega odposlanca in določil, kaj lahko dela, ministrica pa je potem to ubogljivo podpisala. To kaže, da ministrstva ne vodi ona, ampak predsednik vlade," zadevo komentira Pirnat. Ob tem je kritičen, da pri praksi, ki smo ji priča, aktualna vlada niti ne potrebuje ministrov.

Pravnik Rajko Pirnat meni, da pri praksi, ki smo ji priče, vlada niti ne potrebuje ministrov.
Robert Balen

Kakšno vlogo ima na šolskem ministrstvu Dolinšek, ni popolnoma jasno, bi pa zaradi dejstva, da je državni sekretar v Janševem kabinetu, lahko predstavljal pomembno vez med premierjem in ministrico. Kustečevi sicer kot državna sekretarja na ministrstvu pomagata Damir Orehovec in Mitja Slavinec, ki sta prav tako njena strankarska kolega. Slavinec je v začetku februarja na tej funkciji nasledil Jureta Gašperiča, ki ga je vlada razrešila po tem, ko se je javno zoperstavil premierju Janši glede njegovih navedb, da razpis za vpis v visokošolske programe ni bil pripravljen pravočasno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.