Samotestiranja dijakov ta petek še ne bo, razlog pa ...

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
14.04.2021 16:42
Medtem ko so iz civilne zaščite ravnatelje srednjih šol že obvestili, da naj pridejo jutri dvignit teste v njihova skladišča, so na ministrstvu za zdravje potrdili, da testov še ni, zato tudi testiranja še ne bo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Avstrii je samotestiranje v šolah že dobro utečeno.
Lana Ferlinc

Le dva dni pred napovedanim samotestiranjem dijakov so z ministrstva za zdravje sporočili, da ta petek samotestiranje odpade. Razlog so težave pri dobavi hitrih testov. O tem, kdaj naj bi opravili prva testiranja v srednjih šolah, so na ministrstvu za zdravje skopo odgovorili le, da bodo o tem tako dijaki kot ravnatelji pravočasno obveščeni. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar pa je za Večer povedal, da bi lahko bilo prvo testiranje izvedeno v ponedeljek oziroma po prvomajskih praznikih. Takrat je tudi napovedan začetek samotestiranja šolarjev zadnje triade.

A še preden je ministrstvo za zdravje sporočilo, da petkovega samotestiranja ne bo, so številni ravnatelji srednjih šol opozarjali, da nimajo zadostnih informacij za izvedbo hitrih testov. Spomnimo, razen predstavitvenega filma in tega, da naj bi samotestiranje v nasprotju s prvotnimi navedbami ministra za zdravje Janeza Poklukarja potekalo v šolah, ravnatelji doslej niso izvedeli nič drugega. O tem, kako koordinirano delujejo vlada in vsi akterji, povezani s hitrim testiranjem, pa zgovorno priča obvestilo, ki so ga ravnatelji srednjih šol prejeli včeraj iz civilne zaščite. V Ljubljani jih je ta obvestila, da naj danes popoldne ob točno določenih urah pridejo v njihovo centralno skladišče dvignit hitre teste. Prav tako pa so jih iz Zdravstvenega doma Ljubljana obvestili, da bi jih lahko v petek popoldne podučili, kako je treba opraviti samotestiranje, je povedala ravnateljica Šolskega centra Ljubljana Nives Počkar. Slednja tudi poudarja, da samotestiranja petnajst minut pred začetkom pouka ni mogoče opraviti, zato vztraja, naj se dijaki testirajo sami doma. Temu, da bi v tako kratkem času opravili samotestiranje vseh dijakov, oporeka tudi ravnatelj II. gimnazije Maribor Ivan Lorenčič in še opozarja, da se noben profesor ne bo strinjal, da bi zaradi testiranja vsakič velik del prve ponedeljkove ure odpadel.

Ob vseh težavah zaradi slabe komunikacije glede samotestiranja pa je za dodatno vznemirjenje v torek poskrbel državni sekretar Vindišar, ki je na vladni tiskovni konferenci dejal, da obstaja možnost, da bo za tiste šolarje in dijake, ki se ne bodo samotestirali, šola potekala na daljavo. Doslej sta namreč tako minister Poklukar kot ministrica za izobraževanje Simona Kustec zatrjevala, da bo samotestiranje prostovoljno. Prav tako pa je Vindišar včeraj za Večer zanikal, da bi bilo obiskovanje pouka pogojevano s samotestiranjem. "Želel sem le povedati, da če ne bomo mogli doseči ustreznega deleža samotestiranih, bo pouk v srednjih šolah še naprej tekel po sedanjem modelu C. Mi pa si želimo, da bi lahko bili vsi dijaki v šoli hkrati," je še povedal.

Medtem pa so v opozicijskih LMŠ, SD in SAB ministrico Kustec ponovno pozvali k odstopu, saj menijo, da s svojim nedelovanjem in napačnimi odločitvami resorju povzroča škodo. Med drugim ji očitajo, da tik pred izvedbo mature dijaki še vedno nimajo jasnih odgovorov na vprašanja, kaj bo s tistimi, ki jim bo v času mature odrejena karantena, in ali se bodo morali samotestirati. Če ministrica ne bo odstopila, ne izključujejo vložitve ponovne interpelacije zoper njo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta