Ker ni pogojev za delo niti vpliva, dr. Verica Trstenjak odhaja iz sodnega sveta

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
06.12.2018 23:20

Kadrovska služba sodstva sama sebi namen?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Verica Trstenjak 
Tit Košir

"Sodni svet je ustavna institucija. Trenutni položaj v praksi pa po moji oceni v celoti ne omogoča kakovostnega in odgovornega dela."
Tako profesorica prava dr. Verica Trstenjak z Univerze na Dunaju, prej dolga leta na Sodišču Evropske unije in to jesen nazadnje doma nepredlagana za novo ustavno sodnico, začne ostro sporočilo predsednikom države, državnega zbora in sodnega sveta, zakaj po 31. decembru letos ne bo več članica sodnega sveta.
"Sodni svet kot strokovna institucija, ki ji je zaupana odgovorna naloga glede kadrovanja v sodstvu, varovanja samostojnosti in neodvisnosti sodne veje oblasti, njegova naloga po zakonu pa je tudi zagotavljanje kakovosti dela sodišč ter javnega ugleda sodstva, mora imeti ustrezne pogoje za kvalitetno vsebinsko delo," nadaljuje.
Sodni svet odloča o najpomembnejših predlogih za funkcije v sodstvu in vse vloge je treba obravnavati vsebinsko poglobljeno in odgovorno. Razgovori s kandidati za trajno sodniško funkcijo bi morali trajati približno uro, ne pa le 20 minut, na račun te kadrovske službe sodstva razloži Trstenjakova. Obravnava druge pomembne problematike pa da je v bistvu nemogoča ali se ji ne posveti potrebne pozornosti (npr. obravnava poročila Sveta Evrope o stanju v sodstvu ali poročila 2018 EU Justice Scorboard, problematika spoštovanja sodb Evropskega sodišča za človekove pravice in Sodišča EU, problem nezaupanja sodstvu).
Vse to bi po njenem zahtevalo posebno vsebinsko poglobljeno obravnavo tudi na sodnem svetu, "za kar pa ni časa, saj člani to delo opravljajo poleg svojih zaposlitev". Seje sodnega sveta da bi morale biti tudi pogosteje (ne le dvakrat mesečno popoldan), trajati cel dan, pogoji za delo pa primerni, da bi lahko člani kvalitetno odločali o vseh predlogih, pa tudi da bi bila obravnava gradiva možna prej oziroma v krajših časovnih rokih, ne pa šele mesece po razpisu. "Na seji je obravnavanih več kot 2500 strani gradiv, več kot 250 raznih priponk z gradivi, dnevni red pa je preobsežen za predvideni časovni okvir, dostop do gradiv elektronsko pogosto nemogoč zaradi tehničnih težav."
Trstenjakova sodni svet, ki ga tačas vodi mariborska sodnica dr. Barbara Nerat, zapušča, da opozori pristojne organe na neprimeren status, način dela, organizacijo ter materialne in druge pogoje za delo, "in ker ne morem prevzeti odgovornosti za odločitve, ki so sprejete v časovno neustreznem okvirju, prav tako pa ne morem niti posredno vplivati na izboljšanje stanja v sodstvu niti ne morem prispevati h krepitvi zaupanja v sodstvo, saj za obravnavo te problematike ni časa" ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta