Ključavnice in psovke za begunske šolarje

V ponedeljek je šolski zvonec prvič zazvonil za 22.000 otrok beguncev, ki bodo novo šolsko leto obiskovali v Grčiji
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ministrstvo za šolstvo je predvidelo, da bodo begunski otroci šole obiskovali popoldne, potem ko bodo grški iz njih odšli. Učenci so bili porazdeljeni po različnih osnovnih šolah po celotni državi. Šolski zvonec pa je marsikje preglasilo glasno vzklikanje domačinov, ki so otroke pričakali pred vrati, kričali ksenofobna gesla in jim ponekod zaklenili vrata s ključavnico, ki so jo sami prinesli.

Od Nobelove nagrade za mir do ključavnice

Vse se je začelo tam, kjer je večina beguncev tudi prvič stopila na grška tla: na egejskem otoku Lezbos. "Starši smo se soglasno odločili, da šolo zaklenemo s ključavnico, dokler se problem ne razreši," je predsednica sveta staršev

Maria Kurdusa

povedala pred eno izmed osnovnih šol na Lezbosu v soboto. Skupina staršev je ostro protestirala proti temu, da bi šolo, ki jo sicer obiskuje 150 otrok, v ponedeljek obiskalo pet begunskih otrok.

Juan Manuel Santos
Pavlos Kalabokas

V šolo ob spremstvu policije

"Begunce moramo objeti"

Begunski otroci (večina jih prihaja iz vojne Sirije) so bili pred obiskom šole zdravstveno pregledani in v nekaterih šolah toplo sprejeti. "Skrbijo me protesti staršev po celotni državi. So popolnoma neutemeljeni. Otroci so bili cepljeni pred vstopom v šolo," je župan Soluna

Janis Butaris

odgovarjal staršem na očitke o nehigienskih beguncih, ki si bodo šolske klopi delili z njihovimi otroki. "Begunce moramo objeti," je še dodal. Župan Soluna je včeraj s prestami pričakal begunske otroke in jim zaželel uspešen začetek novega šolskega leta. Tudi iz drugih delov Grčije so prihajala poročila o glasbi, aplavzu in toplem sprejemu, ki je čakal begunske otroke.

Begunci ostajajo ujeti

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta