Knjigarna Mariborka od danes z varnostnikom: Zastavo bodo umaknili, nasilje, sovražnost bosta ostala, opozarjajo

Branka Bezjak Branka Bezjak
21.06.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mavrična zastava v podporo solidarnosti, vsem manjšinam, svobodi govora na krilih vrat Mariborke. 
Andrej Petelinšek

Številni so včeraj opoldne, ko smo bili pri knjigarni Mariborka na Koroški cesti v središču mesta, prišli izreči podporo ob izrazih nestrpnosti, izjav homofobije, tudi nasilnega vedenja, ki so ga bile zaposlene deležne v minulih dneh. Kakor smo na kratko že poročali, imajo v juniju, mesecu ponosa, na krilih vrat izobešeno mavrično zastavo. In ves čas so že deležne žaljivk, provokacij, nato je v začetku tedna neznanec s krila vrat odtrgal mavrično zastavo, nakar so bile med mirnim branjem v četrtek popoldne deležne še groženj s škarjami, ko je neznanec ponovno želel sneti zastavo, grozil zaposleni in jo pljunil v obraz.

Dogodke so (ponovno) prijavile policiji in danes, v petek, odnesle tja tudi škarje, ki so jih našle na tleh. Pri tem obisku policije so bile sicer po besedah Anje Zag Golob, direktorice in glavne urednice pri založbi VigeVageKnjige, pod okriljem katere deluje Mariborka, deležne nekoliko več posluha in razumevanja, da se zaradi vsega počutijo ogrožene. So pa ogorčene nad odzivom policista v patrulji, ki je dva dni prej ob ponovni prijavi jasno sugeriral, da k nasilju prispevajo same z izobešeno zastavo ter naj jo snamejo. Zoper odziv policista se bodo pritožile, obvestile so tudi urad predsednice republike in nekatere predstavnike ministrstva za notranje zadeve. 

"Strganje zastave je izraz sovraštva"

"Eni policisti so se odzvali v redu, drugi ne. Vsi pa so nam povedali, da ne morejo ničesar drugega narediti, kakor se odzvati na klic ali tu in tam peljati mimo, ker nimajo dovolj kadra. Očitno mora priti do tega, da nekdo prinese potencialno orožje, da se nekoliko resneje vzame vse skupaj," izpostavlja Zag Golob. Že v ponedeljek so namreč opozarjale, da strganje zastave ni samo kraja, ampak je tudi izraz sovraštva.

Policijska patrulja se je prav takrat, ko smo bili v četrtek tam, sicer peljala z vozilom po ulici gor in dol. A nekoliko pred tem se je znova ponovilo, da sta mimoidoča mladeniča rekla: "Ubij pedera." "Take provokacije izjavljajo mladi, dijaki. Pred tem je šel mimo eden, ki ga je nekoliko več skupaj, in je že klical nekoga. In že vidiš, kam to lahko pripelje," sedaj Anja Zag Golob že dobro pozna utrip ulice, na kateri imajo knjigarno. "Seveda pomaga, da se policija pelje mimo, tudi izrazi podpore so seveda dobrodošli, toda mi moramo zagotoviti varnost zaposlenih, skrbi nas, kako bomo izvajali načrtovane dogodke," dodaja urednica in direktorica založbe.

Zastavo bodo konec meseca sneli, nasilje pa bo ostalo na ulicah, še opozarja: "Izobešena zastava je nek minimum in to, da visi na knjigarni, je še toliko bolj simbolno, da je to odprt prostor za vse. Po Evropi so po mestih povsod izobešene zastave, ker ljudje razumejo, da je mavrična zastava v podporo ne le osebam skupnosti LGBTQ+, ampak vsem manjšinam, gre za diskurz solidarnosti, svobode vseh." Pri nas pa, poudarja, je prisotna določena stopnja sovražnosti, "ki pa je nihče ne nagovarja. Mesto ne vlaga dovolj v 'mehko tkivo', v vsebine za mlade, v kulturo, obšolske dejavnosti, socialo, izobraževanje ljudi. Če ljudje nimajo kam, se pridružijo nasilnim navijaškim ali kakšnim drugim ekstremnim gibanjem. V bistvu ti sploh ne vedo, kaj zastava predstavlja. Njim je samo odveč. Vanjo projicirajo vse svoje težave - ima popravni izpit, nihče ga ne mara ... O tem bi se morali pogovarjati." 

To je v ponedeljek ostalo od odtrgane zastave na vratih. 
Založba Vigevageknjige

Policija prejela štiri prijave

S Policijske uprave Maribor so na naša poizvedovanja odgovorili, da so v preteklih dneh v povezavi z omenjenimi dogodki prejeli štiri prijave, ki so se nanašale tako na prekrške oziroma kršitve javnega reda in miru kot tudi na sume storitev kaznivih dejanj. "Policisti so se odzvali na vse prijave in ukrepali skladno s svojimi pristojnostmi. V vseh primerih še zbiramo obvestila s ciljem, da se osumljence odkrije in ustrezno procesuira, glede na pretekle dogodke pa bomo temu prilagodili svoje delo tudi s pogostejšo prisotnostjo na območju," je še sporočila predstavnica za medije Anita Kovačič Čelofiga

Dodala je še, da se policisti vedno odzovejo na vsako prijavo kršitev ali sumov kaznivih ravnanj ter ukrepajo skladno s svojimi pristojnostmi pri izpolnjevanju temeljnih nalog. Predstavnica policije je še ponovila že izrečeno, da policija ukrepa v okviru zakonskih možnosti, zlasti v primeru dejanj z elementi nasilja ali javnega spodbujanja sovraštva pa tovrstne dogodke obravnava "z ničelno toleranco, ob zavedanju in spoštovanju svobode izražanja mnenj kot temeljne svoboščine vseh prebivalcev". Pojasnila je še, da bodo navedbe, ki se nanašajo na ravnanje policistov, ki so na kraju obravnavali podano prijavo, preverili.  

Dr. Rudi Klanjšek
Osebni arhiv

Direktor PU Maribor: Maribor je varno mesto

Ob dogajanju pri knjigarni Mariborka so se včeraj na seji mestnega sveta pri poročilu policije o varnostnih pojavih v občini oglasili tudi nekateri svetniki. Tatjana Frangež (Levica) je ocenila, da se sovraštvo proti skupnosti​ LGBTQ+ v zadnjih letih širi in je bolj agresivno ter "bo morala policija bolj proaktivno in odločno ravnati zoper ljudi, ki so nasilni, da bomo lahko varni v mestu, ne glede na to, koga imamo radi in s kom se družimo". Zdravko Luketič (Nova Slovenija – Krščanski demokrati) je dodal, da so ogrožene tudi verske svoboščine, saj se v Sloveniji veča sovraštvo do vseh drugačnih, drugače mislečih, do oseb, ki imajo drugačno politično mnenje. Direktor Policijske uprave Maribor Beno Meglič se je na to odzval z mnenjem, da je Maribor varno mesto.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta