Ko ponudijo zdrave izdelke, prodaja v avtomatih s hrano upade

Vida Božičko Vida Božičko
22.02.2022 06:00

Vse glasnejše so pobude, da bi prodajni avtomati vsaj v zdravstvenih ustanovah in na fakultetah ponujali več zdrave hrane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolj zdravo hrano je v avtomatih smiselno postaviti v višino oči. 
Sašo Bizjak

Prodajni avtomati predstavljajo še neizkoriščen potencial za spreminjanje prehranskih navad prebivalcev. V večini še vedno ponujajo nezdrave izbire. "Nesprejemljivo je, da še danes v številnih prodajnih avtomatih, celo v zdravstvenih domovih in bolnišnicah, ki naj bi predstavljali zgled na področju ohranjanja javnega zdravja, prevladujejo prigrizki in pijače z nizko hranilno vrednostjo ter visoko energijsko vrednostjo, vsebnostjo maščob, soli in sladkorja," pravi Jasmina Bevc Bahar iz Zveze potrošnikov Slovenije. Zato je Zveza potrošnikov skupaj z Društvom za zdravje srca in ožilja Slovenije vsem zdravstvenim ustanovam in fakultetam poslala pobudo, naj postane spoštovanje priporočil za polnjenje prodajnih avtomatov s hrano del razpisnih in vstopnih pogojev za ponudnike prodajnih avtomatov.

80 proti 20 za zdrave izdelke

Priporočila gredo v smeri, da bi avtomati ponujali 80 odstotkov zdravih izdelkov, v 20 odstotkih pa bi lahko ponujali manj zdrave izbire. Postavljajo merila za vključitev oziroma izključitev izdelkov znotraj različnih kategorij živil na podlagi prehranskega profila, energijske gostote in mase. Kjer je glede na trenutno ponudbo na trgu to potrebno, je izbira omejena z najvišjimi dovoljenimi vsebnostmi maščobe, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja, dodanega sladkorja in soli.

V bolnišnicah, zdravstvenih domovih in na fakultetah zaposleni avtomate pogosto izkoristijo za vmesne prigrizke, nekateri pa celo za obroke. Ob tem zdravstvene ustanove obiskujejo tudi bolniki, fakultete pa študentje. Predvsem zaposleni in študentje preživijo po večini kar tretjino dneva v teh institucijah in so zanje živila iz prodajnih avtomatov edina ali vsaj pretežna izbira. Ravno zato je ključno, da jim je na voljo zdrava hrana. V srednjih in osnovnih šolah avtomatov ni več od leta 2010 in takšna je smer politike šolske prehrane v številnih evropskih državah. Približno polovica članic namreč omejuje uporabo prodajnih avtomatov v šolah. Prepoved uporabe pa imajo zraven Slovenije še Francija, Grčija in Litva.

Prodajali le zdravo, če bi to ljudje kupovali

"S takimi pobudami o bolj zdravi ponudbi se strinjamo. A vprašanje je, kako je to učinkovito, če vemo, da se je debelost pri otrocih v tem času vseeno povečala," pa razmišlja Kata Vidović, predstavnica enega od ponudnikov prodajnih avtomatov, Automatic servis, ki sicer zelo podpira zdravo ponudbo, a enak model za vse po njenem mnenju ni prava pot. "Ves čas se srečujemo s tem, kaj storiti, ko v ponudbo vključimo zdrave izdelke in ti ostanejo v avtomatih. Zdravstveni dom Sežana je že pred leti ubral drugačno pot, ki se tudi nam zdi bolj smiselna. Tam so denimo ugotovili, da je veliko povpraševanje po pijačah, zato smo tam ponudili manj sladkih pijač. Če želimo, da je naš avtomat uspešen, moramo ponudbo sestaviti skupaj z naročnikom," razlaga Vidovićeva. Nadaljuje, da bi z veseljem v avtomatih ponudili le zdrave izdelke, a potem bi bili neuspešni. "Kjer smo poskušali naenkrat drastično spremeniti svari, se promet v prvih 14 dnevih ni drastično spremenil. Po enem mesecu pa je bil viden močen upad prodaje. Drastične spremembe se niso izkazale kot dobre," pravi.

Nadaljuje še, da če je ne daleč stran od avtomata še kakšna trgovina ali kiosk, kjer potrošnik lahko dobi sladko pijačo, bo šel pač tja. "V takem primeru nismo naredili nič. Na istem dvorišču morajo za vse veljati enaki pogoji," še dodaja. Ne glede na to pa lahko naredijo vsi ponudniki majhne korake. "Eden takih je na primer, da v osnovi avtomat s kavo ponudi nesladkan napitek. Če nekdo želi sladkor, si ga mora posebej dodati s tipko. Pomembno pa je tudi, kako izdelke postavimo, da v višino oči na primer postavimo najbolj zdrave," predlaga.

V mariborskem UKC kmalu več zdrave ponudbe

V UKC Maribor imajo skupno kar 137 avtomatov in zdaj ponujajo le nezdravo hrano. "To je posledica pogodb izpred več let. Zdaj pripravljamo nov razpis in je čas, da to spremenimo," je dejal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin. Razpis bo predvidoma pripravljen aprila, nato bi stekli vsi postopki in predvidoma še v prvi polovici tega leta bo ponudba v avtomatih spremenjena. "Zaenkrat načrtujemo spremembe v kirurški stolpnici. V avli bi bilo po novem 50 odstotkov zdravih izdelkov, v ostalih avtomatih pa 20 odstotkov," pravi. Na ta način želijo poskrbeti za zdravje tako pacientov kot zaposlenih. "Smo namreč zdravstvena ustanova, zato skušamo poskrbeti za zdravje zaposlenih, izboljšati njihovo kvaliteto življenja in zmanjšati odsotnost z dela zaradi različnih bolezni," še dodaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta