Kolegij predsednika DZ podprl sklep o določitvi mest v delovnih telesih, Levica glasovala proti, v LMŠ vzdržani

STA, M.R.
22.04.2020 17:28

Kolegij predsednika DZ je danes sprejel predlog sklepa o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih, kar je bilo potrebno zaradi oblikovanja nove koalicije. V Levici so bili proti, v LMŠ pa vzdržani. Zaradi vloge SNS so v opoziciji opozarjali, da v nadzornih komisijah ni zagotovljena opozicijska večina, kot določa poslovnik DZ.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik državnega zbora Igor Zorčič Foto
Robert Balen

Pri predlogu določitve mest v delovnih telesih ter določitve poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, se je po oblikovanju nove vladne koalicije precej zapletalo. V opozicijskih LMŠ, Levici, SD in SAB so namreč ob več predlogih ocenili, da niso zadostili demokratičnim standardom in poslovniškim določilom o razmerju med koalicijo in opozicijo.
Opozorile so na mesto opozicijske SNS, ki je podprla vlado in Janeza Janšo za mandatarja, v komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Predsednik DZ Igor Zorčič je predlog, o katerem je danes odločil kolegij, nazadnje nekoliko spremenil. SAB v tej komisiji ne bo imela člana. LMŠ ima dva člana, Levica, SNS in SD po enega, slednji pa pripada tudi predsedniško mesto v Knovsu. Po nekaterih informacijah ga utegne zasesti poslanec Matjaž Nemec. Podpredsedniško mesto pripada LMŠ.
Dve mesti v Knovsu pripadata koalicijski SDS, po eno pa NSi in SMC, DeSUS ne bo imela svojega zastopnika.
Opozicija ima torej v tej komisiji večino, pet od devetih članov, a skupaj s SNS.
Po poslovniku ima opozicija večino tudi v komisiji za nadzor javnih financ. Glede na sklep jo bo vodil LMŠ, podpredsedniško mesto pripada SAB. Sicer imajo v tej komisiji po tri mesta SDS, LMŠ in SD, šest drugih poslanskih skupin pa po eno mesto.
"Kljub temu, da z razdelitvijo mest v delovnih telesih DZ nismo najbolj zadovoljni, pa je ta razdelitev vendarle nekoliko boljša kot v prvotnem predlogu, ki ga je oblikovala koalicija. Ker razdelitev mest še vedno ne odraža dejanskega razmerja med koalicijo in opozicijo, tega predloga nismo mogli podpreti," so za STA pojasnili v LMŠ.
Podobno je danes na seji povedal poslanec Levice Miha Kordiš. Po njegovih besedah so v opoziciji uspeli omiliti "vladno-koalicijski poskus, da spodreže krila nadzorstveni funkciji DZ, vseeno pa nismo uspeli v celoti". V Knovsu opozicija po njegovih ocenah nima jasne večine. "Očitno je, da se je vladna koalicija dogovorila za vezano trgovino s prvakom SNS Zmagom Jelinčičem," je dejal.
Za sklep o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih DZ in o določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles, so glasovali predstavniki poslanskih skupin koalicijskih SDS, SMC, NSi in DeSUS, narodnih skupnosti ter opozicijskih SD, SAB in SNS.
Predsednik DZ Igor Zorčič je danes pozval vodje poslanskih skupin, naj do petka, 24. aprila, do 12. ure sporočijo imena predsednikov in podpredsednikov delovnih teles in članov Knovsa, da bodo službe lahko pripravile ustrezne predloge sklepov, o katerih bo DZ odločal na izredni seji v torek, 28. aprila.
Prosil je tudi, da čim prej sporočijo člane delovnih teles, da bodo lahko takoj po sprejetju sklepov polno operativna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta