Kolesarski protest proti vladi: Lahko opozicija ugrabi ljudsko nezadovoljstvo?

Eno od zanimivejših političnih vprašanj ob današnjem protestu proti vladi je, ali bo programsko in organizacijsko nekoordinirana opozicija poskusila speljati samoniklo nezadovoljstvo na svoj strankarski mlin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po uradnem policijskem štetju je 1. maja protestno proti vladi kolesarilo 3500 državljanov, po "sindikalnem" štetju pa še precej več.
Robert Balen

K vnovičnem kolesarjenju po mestnih ulicah zdaj bolj ali manj direktno državljane nagovarja še opozicijska politika. Vidnejši člani opozicijskih strank se oglašajo z zapisi na družbenih omrežjih, pri čemer pa se precej nekoordinirane stranke opozicije ne poenotijo niti pri vprašanju podpore sicer samoniklim protestom, ki izvirajo iz civilne družbe. Koliko so intervencije strankarske politike v državljanskih akcijah sploh primerne? Jasno so se včeraj opredelili podporniki protestnega kolesarjenja, ki bo po pričakovanjih zapolnil ulice nekaterih slovenskih mest, in zapisali: "Odločno se distanciramo od opozicijskih politikov in drugih provokatorjev, ki objavljajo pozive na petkove proteste." Iniciativa je nestrankarska in bo takšna ostala, so opozorili in še dodali, da so za razmere v državi odgovorne vse politične stranke in prejšnje vlade.
Kordiš bo protestiral kot državljan
Meja med podporo akciji civilne družbe in tem, da si jo politika skuša prisvojiti ali jo ugrabiti, je zelo tanka in se je nikakor ne sme prestopiti, se zaveda poslanec Levice Miha Kordiš. V Levici k protestom pozivajo zelo neposredno, na strankarskem profilu so med drugim objavili Kordišev zapis: "Prejšnji petek so se protestniki z zelo dobrimi razlogi zbrali pred državnim zborom in drugod po državi. Pričakujem, da nas bo ta petek še več." Kordiš pravi, da se je tovrstnih akcij na ulici treba udeležiti z določeno mero korektnosti. "Jaz nikoli ne pridem s strankarskimi transparenti, ampak je moja udeležba vedno zelo državljanska," pove poslanec, ki svoje aktivno sodelovanje utemeljuje s tem, da je izšel iz vstajniškega gibanja in študentskih uporov. To pa so "vrednote in prakse samoorganizacije, ki se jim nisem nikoli odpovedal, in se mi zdi pomembno podpreti civilno družbo v njenih prizadevanjih za demokracijo v državi".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta