Komisarka za človekove pravice: Nadlegovanje aktivistov civilne družbe v Sloveniji se mora takoj ustaviti

Va
25.05.2022 14:15

Komisarka Sveta Evrope Dunja Mijatović je posebej izpostavila primer Jaše Jenulla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaša Jenull na enem od petkovih kolesarskih protestov, ki so zaznamovali zadnji dve leti v Sloveniji. 
Robert Balen

"Finančno in administrativno nadlegovanje aktivistov civilne družbe v Sloveniji se mora takoj ustaviti," je ponovno opozorila komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović. Zahtevanje, da miroljubni protestniki povrnejo stroške za policijski nadzor neprijavljenih javnih zbiranj, je očitno nezdružljivo tako z mednarodnimi obveznostmi Slovenije kot z nacionalno zakonodajo o svobodi zbiranja, se je strasbourška visoka funkcionarka odzvala na ukrepe proti protivladnim protestnikom, kot jih že mesece prakticirajo različni organi poslavljaoče se vlade Janeza Janše.    

Komisarka Mijatović je izpostavila primer aktivista Jaše Jenulla, ki je po nalogu ministrstva za notranje zadeve od državnega odvetništva dobil že tretji astronomski zahtevek za povrnitev stroškov policije, ki naj bi bili povzročeni na nekaterih protivladnih demonstracijah.

Dunja Mijatović
Ovse

Komisarka Sveta Evrope dodaja, da je že lani izrazila resno zaskrbljenost zaradi poskusov nekaterih vladnih uradnikov, da bi ustrahovali aktiviste civilne družbe, kar je vplivalo na njihovo pravico do svobode izražanja, ter spričo nesorazmernega omejevanja svobode mirnega zbiranja v Sloveniji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta