Komu pripada energetski dodatek? Mesec napovedal uskladitev pokojnin z inflacijo

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
11.10.2022 14:11

Na voljo je spletni kalkulator za izračun višine energetskega dodatka, ki se bo začel izplačevati 1. novembra. Pogoj je, da ste prejemnik denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Od danes lahko s pomočjo spletnega kalkulatorja prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka preverijo, koliko bodo dobili energetskega dodatka. Kot je pojasnil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, bo do njega upravičenih več kot 60 tisoč najrevnejših gospodinjstev v državi, je pa pogoj, da ste prejemnik denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka. Če ene od teh pomoči še ne prejemate, pa se morate najprej oglasiti na najbližjem centru za socialno delo.

Če še niste prejemnik nobene pomoči

Ministrstvo je poseben dopis že poslalo okoli 113 tisoč upokojencem, ki bi lahko bili upravičeni do varstvenega dodatka ali denarne socialne pomoči. Če ga še ne prejemajo, jih pozivajo, naj se oglasijo na centru za socialno delo. Za vse te je namreč pomembno, da lahko v času od 1. oktobra 2022 do 28. februarja 2023 pri pristojnem centru vložijo vlogo za denarno socialno pomoč oziroma varstveni dodatek, saj se pri ugotavljanju materialnega položaja premoženje (razen prihrankov in vrednostnih papirjev) ne upošteva. V omenjenem obdobju tudi ne velja omejitev dedovanja po zakonu o socialnovarstvenih prejemkih. Prav omejitev pri dedovanju je namreč za večino starejših glavna ovira, da se ne odločijo oddati vloge za varstveni dodatek. Ko bodo dobili odločbo o varstvenem dodatku, bodo avtomatsko upravičeni tudi do energetskega dodatka. Meja za pridobitev varstvenega dodatka je pokojnina, nižja od 620,18 evra, za denarno socialno pomoč pa prihodki posameznika,nižji od 421,89 evra mesečno.

Dodatek za samsko osebo bo znašal 200 evrov. Za enostarševske družine bo znašal 200 evrov in še 118 evrov za vsakega otroka ali še 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo.

Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. Energetski dodatek za najranljivejše invalide bo znašal 200 evrov. Izplačan bo v novembru oziroma po izdaji prve odločbe glede denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka, veljavne kadarkoli v obdobju od 1. avgusta 2022 do 31. marca 2023.

Kje najdete spletni kalkulator?

S pomočjo spletnega kalkulatorja, ki ga najdete na spletni strani https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/ukrepi-za-omilitev-draginje/ukrepi-za-omilitev-draginje-za-ranljive-skupine-in-druzine/, pa si lahko povsem konkretno izračunate, koliko boste prejeli energetskega dodatka. Višina je odvisna od števila družinskih članov gospodinjstva in tega, ali so v gospodinjstvu tudi otroci. Pogoj pa je, da ste prejemnik denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka, kar morate obvezno označiti v spletnem kalkulatorju. Samska oseba bo denimo dobila 200 evrov enkratnega energetskega dodatka, če pa bi bil v takšnem gospodinjstvu z eno odraslo osebo še otrok, za katerega skrbi, bo dodatek za 118 evrov višji, torej bo znašal 318 evrov.

Gospodinjstvo, v katerem živi starš samohranilec z dvema otrokoma, bo dobilo 436 evrov energetskega dodatka, a le če je odrasli član njihov edini skrbnik. Če pa si skrbništvo za otroke deli z drugim staršem, bo energetski dodatek nekoliko nižji, 318 evrov. Gospodinjstvo z dvema odraslima in enim otrokom pa bo dobilo 432 evrov energetskega dodatka. Prejeli ga bodo tudi najranljivejši invalidi, in sicer v višini 200 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta