Koncert za Tinko, ki potrebuje nov voziček

Vida Božičko Vida Božičko
29.05.2022 11:59

Kljub slabi vremenski napovedi in nekaj kapljicam dežja je koncert v Vetrinjski dvoru uspel. V organizaciji Zavoda 13 so nastopili trije iz skupine Mi2 in Koala Voice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

"Pojdi z menoj v toplice," so zapeli in skupina pod odrom je skočila v zrak. "Ja, to je pesem za Luko," je vmes pripomnil Tonč iz skupine Mi2 in s fantom zapel refren. Zbralo se je veliko občinstva, a prve vrste so zasedli otroci s posebnimi potrebami in njihovi starši. "Danes smo tukaj vsi zaradi naše Tinke, ki potrebuje nov voziček," pa je povedala glavna organizatorka dogodka Petra Greiner, ustanoviteljica Zavoda 13, ki združuje starše otrok s posebnimi potrebami. 

Andrej Petelinsek

Tinka je sicer čisto običajna deklica, ki ima prirojeno poškodbo hrbtenice. Da bi se lažje gibala, obiskala gozd, sodelovala na šolskih izletih in se udeležila šole v naravi pa potrebuje boljši voziček. "Taki, s katerim bom lahko šla čez potok, po pesku, kamenčkih in v gozd. Zdaj se lahko peljem le po mestu. Komaj čakam, da se bom lahko peljala tudi drugje," je povedala enajstletnica, ki sicer veliko časa preživi v naravi s svojim kužkom, rada gobari in veliko bere. "Je velika oboževalka Harry Potterja," je pripomnil njen oče Slavko Škvorc. "Tinči je res čudovita deklica. Srčna, brihtna, korektna... Življenje nekje vzame in drugje da," dodaja.  

Za to posebno vozilo bodo morali zbrati okoli 27.000 evrov. Zavarovalnica takega vozička namreč ne krije. "Kot alternativo je sicer dobila voziček z zadnjimi kolesi na električni pogon. A ta rešitev ni najbolj varna. Spredaj je zaradi majhnih koles večkrat pogreznila in padla. Upam, da bo s tem vozičkom bolje. Ne znate oziroma ne znamo si predstavljati, kaj pomeni biti na vozičku in odvisen od drugih. Ko se tvoji vrstniki poženejo v tek, ti pa se zaženeš in ne moreš naprej. Tinka zaenkrat o tem vozičku le  sanjari, a verjamem, da bo čez šest mesecev to že njena realnost. Toliko časa namreč traja, da voziček od prvega plačila tudi dobi," je še pojasnil Tinkin oče.  

Andrej Petelinsek

Po nekaj najbolj znanih odpetih pesmih so člani skupine Mi2 odhiteli na svoj drugi nastop v Ormož, oder pa so prevzeli Koala Voice. Kljub dežju in nizkim temperaturam za ta čas pa je publika vztrajala do konca. V Zavodu 13 so z obiskom in prodanimi kartami zadovoljni, a da bo denarja za voziček dovolj bodo nujne tudi donacije, zgodili pa se bosta še dve prireditvi. "Za ta namen bomo organizirali stand up večer, dogodek pa pripravlja še en tatu studio," je povedla Greinerjeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta